Zwaar teleurstellend Zat-1 verliest bij HPSV

Tekst: Wicher Schreuders

zaterdag 28 oktober 2017, 14.30 uur, competitiewedstrijd nr 6

HPSV – DHC Zat-1 2-1 (1-0)

Scheidsrechter: A. Visser

40 min. 1-0

48 min. 1-1 Jeroen Leenders

75 min. 2-1

Opstelling DHC:

Marciano van Dam;

Duncan Jansen (59 min. Koen van Willigen), Yassin Laachach, Jeroen Leenders, Lennart van Kruijl;

Nick van Willigen, Wendel Tromp, Jeremy de Vreede (aanv.);

Gino Kos, Sonny Hartog, Revy Rosalia

Gele kaarten DHC:

geen

Na de goede resultaten in de voorgaande weken en met name de ruime thuisoverwinning van vorige week tegen Zoetermeer reizen de groen-zwarten vol goede moed af naar het Haagse Zuiderpark voor de wedstrijd tegen HPSV, dat puntloos onderaan staat. In het voorgaande seizoen, 2016/2017, heeft HPSV geen enkele wedstrijd gewonnen en slechts 1 keer gelijk gespeeld. De laatste overwinning van HPSV in competitieverband dateert van nog een seizoen eerder (2015/2016), toen op 20 februari 2016 (ofwel ruim anderhalf jaar geleden) uit bij RAS met 1-2 werd gewonnen. Een tegenstander waarvan DHC Zat-1 dus moet kunnen winnen. Maar er wordt vooraf, bij de wedstrijdbespreking in de kleedkamer, nog uitdrukkelijk gewaarschuwd om deze tegenstander niet te onderschatten.

Aan Delftse zijde ontbreken helaas nogal wat spelers, met name Danny vd Ree, Johnny vd Ree, Ari Lima Dias, Robin van Straaten en Barry de Poorter. Er zit daarmee slechts één wisselspeler op de bank, Koen van Willigen, terwijl er meerdere spelers in het veld rondlopen met de nodige halve blessures en pijntjes, maar de wisselmogelijkheden zijn dus erg beperkt.

Op het kleine en hobbelige veld, waar het natuurgras bovendien aan de hoge kant is, begint DHC goed aan de wedstrijd. Al na 3 minuten gaat Gino Kos, na een goede pass van Sonny Hartog, alleen op het doel af maar hij wordt vanwege buitenspel terug gefloten. Een minuut later probeert Revy Rosalia met een lob de HPSV-doelman te verrassen, maar deze is toch alert genoeg. Na een kwartier spelen komt de bal van Duncan Jansen via Revy Rosalia bij de mee opgekomen Lennart van Kruijl, maar zijn schot belandt net naast het doel. Kort daarna draait en kapt Revy Rosalia zich goed vrij, maar diens schot gaat net over het doel. Een door Gino Kos enkele minuten later genomen hoekschop wordt door Sonny Hartog vervolgens net naast het doel gekopt. De balans opmakend over de eerste 20 minuten is DHC veel sterker dan de Haagse politieagenten, diverse kansen leveren helaas geen doelpunten op, de enkele keer dat HPSV gevaarlijk dreigt te worden is DHC-doelman Marciano van Dam alert. Maar daarmee hebben we het voor DHC beste deel van de wedstrijd wel gehad. De passes worden minder secuur, het tempo daalt, de inzet wordt minder, de frustraties en de moedeloosheid groter. Het veld is moeilijk bespeelbaar en ook nog eens aan de erg korte kant, zo blijkt bij de dieptepasses op met name Gino Kos. Na een half uur gaat een door Yassin Laachach genomen vrije trap bij de 2e paal net voorlangs bij Revy Rosalia, terwijl enkele minuten later Sonny Hartog net over schiet. Enkele minuten voor de rust, na 40 minuten, is het dan ineens een doelpunt aan de andere kant, als DHC-doelman Marciano van Dam in ogenschijnlijk gevaarloos balbezit de bal ongelukkig aanspeelt op een van de DHC-ers die te midden van twee tegenstanders op de rand van het strafschopgebied de bal kwijtraakt: 1-0. Een vrije trap van Yassin Laachach op slag van rust gaat vervolgens naast het vijandelijke doel.

In de rust is de teleurstelling maar vooral de verbazing groot. Maar men is er van overtuigd dat de veldmeerderheid tot doelpunten en ook tot een overwinning op de Haagse agenten moet gaan leiden. Direct na de hervating kopt Sonny Hartog uit een hoekschop van Jeremy de Vreede net over het doel. Na 48 minuten pikt de mee naar voren gekomen Jeroen Leenders de bal net buiten het strafschopgebied op en lepelt deze over de HPSV-doelman heen in het doel: 1-1. Dat is dus een snelle gelijkmaker, zoals ook de bedoeling was en nu moeten er meer doelpunten volgen. DHC houdt een veldmeerderheid, maar meer doelpunten blijven steeds maar weer uit. Halverwege de 2e helft noteren we een goede doelpoging van de thuisclub, maar DHC-goalie Marciano van Dam tilt op zeer fraaie wijze de bal net over de lat. Na 72 minuten brengt een combinatie van Revy Rosalia en Nick van Willigen de bal hoog voor het doel, waarna Gino Kos de bal net over het doel kopt. Slechts enkele minuten later, na 75 minuten, belandt een onverwachts afstandschot vanaf onze linkerverdedigingskant diagonaal in de verste benedenhoek en is het 2-1 voor de thuisclub. Tegen de verhoudingen en tegen alle verwachtingen in. Er resteren dan nog slechts 15 minuten, maar die tijd blijkt te kort voor de groen-zwarten om een nederlaag te voorkomen. Een goed genomen vrije trap van Jeremy de Vreede brengt de bal nog bij Revy Rosali, maar zijn kopbal wordt gekeerd door de HPSV-doelman. Dat was nog de beste kans in de slotminuten.

Scheidsrechter Visser fluit af bij een 2-1 eindstand. Dit tot grote vreugde van de thuisclub en tot grote teleurstelling van de groen-zwarte Zat-1 formatie. De kans om op te rukken naar de subtop op de ranglijst is onnodig verspeeld. En dat tegen een tegenstander die vorig seizoen geen enkele keer heeft gewonnen en meer dan anderhalf jaar op een overwinning heeft moeten wachten. Zwaar teleurstellend, dus. We blijven uiteraard vol vertrouwen voor de komende wedstrijden. Het seizoen is nog lang.