Zakelijke zege uit bij Velo

Tekst: Dik Schreuders

zondag 24 maar 2019, competitiewedstrijd nr 20

Velo – DHC    0-2  (0-2)

Scheidsrechter:  L. Wagner (Den Haag)

Grensrechters:  B. van Katwijk (Heenvliet) en O. Koster (‘s-Heerenhoek)

16 min.     0-1   Youri Kooijmans

44 min.     0-2   Jordy Brouwer

Bas van Zee;

Manuel Mansanga, Joey Emmerink, Levi Schipper, Jeffrey van Roon;

Vincent Romeijn (63 min. Brent Biesheuvel), Frank de Lange, Jessy Nauman;

Soliman el Yakoubi (75 min. Djerreld Muntslag), Jordy Brouwer (aanv.), Youri Kooijmans

Boekingen:

46 min.   Vincent Romeijn

In Wateringen boekte DHC een zakelijke 0-2 zege uit bij Velo. Al voor rust verzuimde DHC een ruime voorsprong te nemen. Toen het kort voor rust 0-2 werd, werd die score ook in de 2e helft niet verder opgevoerd. Met uitzondering van de geschorste Joren Tromp, waarvoor Soliman el Yakoubi in de basis startte, begon Rob de Lange met een ongewijzigd elftal als dat vorige week thuis met 0-1 verloor van VUC.

Onder een prima zonnetje wordt op het Westlandse natuurgras afgetrapt onder leiding van scheidsrechter Louis Wagner. Al direct toont DHC de aanvallende bedoelingen van hedenmiddag. Na een pass van Vincent Romeijn tikt Youri Kooijmans de bal al in de 4e min. langs de Velo-doelman, maar vervolgens gaat de bal voorlangs het doel. In de 10e min. bereikt Jordy Brouwer op links Youri Kooijmans, waarna diens voorzet net voor Jessy Nauman langs gaat. In de 14e min. lijkt DHC de score te gaan openen. Een vrije trap van Frank de Lange van 25 meter wordt door Levi Schipper voorbij de 2e paal terug gekopt en van dichtbij schiet Jordy Brouwer in. De bal komt binnenkant paal en in de rebound schiet Jordy Brouwer opnieuw in. Nu is het een Westlandse verdediger die de bal nog net van de doellijn kan trappen. Twee minuten later komt er dan toch de verdiende voorsprong voor DHC. Een combinatie vanaf de rechterkant tussen Manuel Mansanga en Soliman el Yakoubi, waarna diens voorzet door Youri Kooijmans wordt ingeschoten: 0-1. Kort hierna stuit een schot van Soliman el Yakoubi op het lichaam van een Velo-verdediger en kan een verdediger een voorzet van Jessy Nauman net wegtrappen voor Youri Kooijmans. Na een klein half uur een aanval via Jeffrey van Roon en Youri Kooijmans, waarna het schot van Jeffrey van Roon via een verdediger slechts een hoekschop oplevert. Kort hierna speelt Soliman el Yakoubi op Jessy Nauman die de 16-meter ingaat, waarna diens lage schot door de Velo-doelman gekeerd kan worden. Op slag van rust verdubbelt DHC de score. Een prima voorzet van Jeffrey van Roon, waar Jordy Brouwer inlopend van dichtbij de stand op een dik verdiende 0-2 brengt.

Na de pauze zet de thuisploeg wat fysiekere middelen in, maar feitelijk is de wedstrijd al gespeeld. In de 50e min. speelt Jeffrey van Roon diep op Jessy Nauman die alleen voor de doelman komt. In eerste instantie keert hij de inzet, waarna Jessy Nauman in de herkansing naast schiet. Enkele minuten later speelt Manuel Mansanga op de rand 16-meter Jordy Brouwer aan. Deze tikt door en de doorlopende Manuel Mansanga schiet net naast het Velo-doel. Scheidsrechter Louis Wagner laat vandaag veel toe, maar na een overtreding tegen Jessy Nauman krijgt DHC rechts net buiten het strafschopgebied een vrije trap, die vervolgens niets oplevert. Halverwege de 2e helft is er een uitval van Velo. De inzet wordt door DHC-doelman Bas van Zee gepareerd, waarna de bal in de rebound wordt naast geschoten. Direct hierna een DHC-aanval over rechts waar Soliman el Yakoubi voorgeeft en op de rand van het strafschopgebied Jordy Brouwer de bal ineens inschiet. De Velo-doelman kan de bal nipt stoppen. Een volgende spaarzame mogelijkheid is er voor de thuisploeg, als een vrije trap echter hoog wordt overgeschoten. Met nog ruim een kwartier op de klok, laat Jessy Nauman een voorzet van Soliman el Yakoubi bewust gaan, maar gaat deze ook aan Youri Kooijmans voorbij. Met nog 9 minuten op de klok lijkt DHC de wedstrijd definitief te beslissen. Frank de Lange speelt op Jordy Brouwer, die doorspeelt op Youri Kooijmans. Kooijmans gaat alleen door de 16-meter in en wil de Velo-doelman omspelen. Deze slaagt er dan echter in de bal van de schoen van de DHC-aanvaller te plukken. Vijf minuten voor het eindsignaal pakt de Velo-doelman een laag schot van Jordy Brouwer. In de slotfase is er dan nog een combinatie tussen de invallers Brent Biesheuvel en Djerreld Muntslag, waarna de inzet van Jordy Brouwer dan door de Westlandse doelman gepakt kan worden.

DHC boekt hiermee een zakelijke, maar verdiende zege. De drie ploegen boven de groen-zwarten winnen ook, zodat de achterstand – met voor DHC nog slechts 6 competitiewedstrijden – aanzienlijk blijft. De achtervolgende twee ploegen verliezen vandaag, zodat de afscheiding met nummer 5 en verder met minimaal 8 punten ruim is.

Komend weekeinde is DHC vrij. Alle ogen zijn dan gericht op de over te spelen laatste 10 minuten van de gestaakte wedstrijd Moerse Boys – BMT. Gestart wordt met een 2-2 stand en 9 BMT-spelers. Als Moerse Boys alsnog wint, wint men de 1e periode en gaat de 2e periode naar plaatsvervangend periodewinnaar VOC. Als de stand gelijk blijft of in het voordeel van BMT eindigt, dan is de 1e periodetitel nu dan eindelijk alsnog voor DHC en wint Moerse Boys de 2e periode.

Over twee weken hervat DHC de competitie op zaterdagavond 6 april a.s. , 18.00 uur, thuis met de regioderby tegen Den Hoorn.