Twee minuten fataal voor DHC

Tekst:  Dik Schreuders

zondag 25 november 2018, 14.00 uur, competitiewedstrijd nr 9

DHC – Moerse Boys      1-2  (1-0)

Scheidsrechter:  G. D’Onorio (Hoorn)

Grensrechters:  J. van Westen  (IJmuiden) en P.P. Kortekaas  (Hoogmade)

45 min.    1-0   Soliman el Yakoubi

64 min.    1-1

65 min.    1-2

Bas van Zee;

Scott Luiten (75 min. Manuel Mansanga), Joey emmerink, Levi Schipper, Thomas Aangenendt (75 min. Djerreld Muntslag);

Vincent Romeijn (84 min. Andani Ollie), Frank de Lange, Jessy Nauman;

Soliman el Yakoubi, Jordy Brouwer (aanv.), Youri Kooijmans

Boekingen:

34 min.     Levi Schipper

63 min.     Thomas Aangenendt

73 min.     Scott Luiten

Twee minuten werden een tegenvallend DHC fataal in de thuiswedstrijd tegen mede-topploeg Moerse Boys. Het groen-zwarte publiek zag DHC net voor rust voorkomen, maar bijna halverwege de 2e helft werd het binnen twee minuten na slordig verdedigen 1-2. In de slotfase kon DHC dit niet meer goedmaken.

Na de ruime bekernederlaag uit bij Deltasport en de vorige week in de laatse 6 minuten weggegeven 0-2 voorsprong uit bij het laaggeplaatste Groeneweg, waardoor het 2-2 werd, moet DHC vandaag tegen de virtuele koploper Moerse Boys op eigen veld de draad weer oppakken. Jeffrey van Roon is nog steeds geblesseerd afwezig, Youri Kooijmans is terug na enige weken afwezigheid na een armblessure. Joren Tromp moet toekijken na zijn rode kaart vorige week.

DHC begint prima. Na 3 min. een dieptepass van Scott Luiten op Jessy Nauman die in de 16- meter wordt gestopt door een verdediger en de Brabantse doelman. Vijf minuten later lijkt Youri Kooijmans op links door te breken, als hij middels een overtreding wordt gestopt. De hoge vrije trap van Frank de Lange draait net langs de buitenkant van de 2e paal naast. In de 13e min. schiet Jessy Nauman laag in, waar de doelman de bal dan net naast de paal tot corner kan verwerken. Eén minuut later is er een hoge voorzet vanaf links van Vincent Romeijn, waar dan ter hoogte van de penaltystip Jordy Brouwer, de Brabantse doelman en Youri Kooijmans omhoog gaan,  waarop scheidsrechter D’Onorio fluit voor een vrije trap tegen DHC. In de 18e min. komt Moerse Boys voor de eerste keer in de buurt van het DHC-doel, waar op de rand 16- meter Vincent Romeijn dan met een prima verdedigende actie ingrijpt. Enkele minuten later een verre diepe bal van de gasten, waar een aanvaller buitenspel lijkt te staan, maar mag doorgaan. DHC-doelman Bas van Zee is echter uitlopend attent en kopt de bal buiten de 16-meter weg. Halverwege de 1e helft opnieuw een dieptepass van Scott Luiten op Jessy Nauman, maar de bal is net te hard en levert niet meer op dan een doelschop. Na een half uur gaat Youri Kooijmans het strafschopgebied in, waar de doelman kan ingrijpen. In de 31e min. een actie aan de rechterkant van Jessy Nauman, die een tegenstander voorbij gaat en vervolgens onderuit wordt gehaald. Waar heel DHC overtuigd is dat de overtreding binnen de 16-meter plaatsvindt, legt scheidsrechter D’Onorio de bal er precies buiten. Een vrije trap dus en geen strafschop. Met nog vijf minuten op de klok voor de rust is er een voorzet vanaf rechts van Jessy Nauman, waar aanvoerder Jordy Brouwer de bal dan over kopt. Op slag van rust dan toch de voorsprong voor DHC. Een actie van Youri Kooijmans op links, gevolgd door een voorzet, Jordy Brouwer met een verdediger in zijn rug die de bal bewust laat lopen en rechts op de rand 16-meter is het dan de vrijstaande Soliman el Yakoubi die alleen voor de doelman prima inschiet: 1-0.

Vier minuten na rust levert een overtreding tegen Jordy Brouwer een vrije trap op 25 meter op. Jordy Brouwer schiet de bal echter over. Enkele minuten later tikt DHC-doelman Bas van Zee de bal weg bij een aanvallende actie van de oranje tegenstander. Na een kwartiertje na de rust is er een voorzet van Soliman el Yakoubi die via een verdediger bij Jordy Brouwer komt. Zijn schot van de rand 16-meter gaat echter naast. In de volgende aanval via Youri Kooijmans, Soliman el Yakoubi, Jordy Brouwer en opnieuw Soliman el Yakoubi, komt de bal op 11 meter bij Frank de Lange. Een schijnbeweging en vervolgens schiet hij de bal hard in, echter precies in de handen van de Brabantse doelman. Dit had de 2-0 moeten zijn. Dat gebeurt niet en drie minuten later aan de andere kant in de 64e min. valt het doelpunt dan wel. Een hoge bal die vlak voor het doel door doelman Bas van Zee wordt weg gestompt, voor de voeten van één van de spelers van Moerse Boys. De ingeschoten bal verandert via een DHC-lichaam van richting en belandt in het doel, zodat het dan plots 1-1 is. Een minuut later is er dan balverlies net op de DHC-helft, een snelle verre bal en een aanvaller van Moerse Boys die dan om de ver uitlopende doelman Bas van Zee gaat en de bal richting doel schiet. Thomas Aangenendt is net te laat terug op de doellijn, waardoor de bal in het doel rolt en het dan 1-2 is. DHC zoekt nu nog meer de aanval, waar de verre ballen voor de snelle counter van Moerse Boys gevaarlijk blijven. Met nog 20 min. te gaan levert een combinatie binnen het strafschopgebied tussen Jessy Nauman en Jordy Brouwer niets op, doordat de doelman kan ingrijpen. In de 83e min. is er een prima combinatie aan de rechterkant tussen invaller Djerreld Muntslag, Jordy Brouwer en terug op de doorlopende Djerreld Muntslag, die dan enkele meters voor het doel onderuit gaat. Scheidsrechter D’Onorio wuift de protesten voor een strafschop voor DHC weg. In de 86e min is er op links een prima actie van een andere invaller, Andani Ollie, waar de voorzet door de Moerse Boys verdediging corner wordt getrapt. Uit de corner schiet Levi Schipper over.

Daarmee blijft het 1-2 en is het voor DHC de eerste thuis-nederlaag van dit seizoen en komt men op vijf verliespunten van het feestvierende Moerse Boys. Een wedstrijd waar DHC in het eerste kwartier Moerse Boys vastzette en waarin met name in de 1e helft in een hoog tempo werd gespeeld. In de 2e helft leek DHC te hinken op het dilemma van voorsprong verdubbelen of continueren. Na de 1-2 werd het vervolgens een aanvallend DHC en een soms counterend bezoekend team, waar uiteindelijk in het voordeel van de bezoekers werd afgesloten.