TERUG IN DE TIJD: Jeugdtrainer en opvoeder J.A. Post

Tekst: Henk van der Beek (columnist Delfste Post)

0a2591ea-f68f-4882-b93c-f3f2af78b3d3_thumb840

Meneer Post (links) en meneer Van der Ende (rechts) met het jeugdvoetbalteam van DHC.

Op verzoek vertel ik u iets over deze onvergetelijke man, die in 1953 is overleden. Zijn leven was voetbalvereniging DHC. Zelf werd ik lid in 1941. Hij was niet alleen trainer, maar leerde ons alles wat goed en kwaad was. Uit oude stukken blijkt dat hij in 1920 bij de club is gekomen en dat in 1921 de juniorafdeling onder zijn leiding tot stand kwam. Post was een leider en organiseren was zijn lust en zijn leven. De jeugd heeft de toekomst. Daar werkte hij méé en daar werkte hij vóór!

Sommige uitspraken zal ik nooit vergeten. Meneer zeggen was niet nodig. Wel met twee woorden spreken: ja en nee Post. “Ga nooit naar huis zonder je te wassen” en dat hield hij goed in de gaten. Hij schreef in het clubblad aan de ouders of zij wilden toezien dat de jongens niet in hun voetbalkleding naar het veld kwamen. Hij was met de woensdagmiddagcompetitie gestart voor jongens van tien jaar en ouder, waaraan ook de scholen mochten meedoen. Zo zijn er heel wat jongens lid van DHC geworden. Er is meer over te schrijven. Misschien doe ik dat nog wel eens.

Hoe zou ik bij dit groot verlies, wat ons stond te gebeuren nog schrijven over sport en spel, ik aarzel….. want wij treuren. En brengen hem, de pionier, waar wij zoveel van leerden, een laatste groet en grote dank, voor dat wat hij presteerde. Het heeft dan toch zo moeten zijn, want voor de vele jaren die hij voor onze kleuren gaf, waarin hij als het ware de geniale pedagoog, die onze jongens leiden, totdat helaas het uur dan kwam, dat wij hier moeten scheiden. Jan Post… Jij grote voetbalvriend. Van alle junioren, van heel Groen Zwart DHC: Jij zal, al ging je van ons heen, voor altijd bij ons horen!