Strafschop velt DHC

Tekst: Dik Schreuders

zondag 28 oktober 2018, 14.00 uur, competitiewedstirjd nr 6

VUC – DHC         1-0  (1-0)

Scheidsrechter:  M. Bruggeling (Oostzaan)

Grensrechters:  A. Laouhaichi (Zoetermeer) en E. Seymor (Amsterdam)

43 min.     1-0  (pen.)

Bas van Zee;

Scott Luiten (45 min. Vincent Romeijn), Joey Emmerink (78 min. Roy Speelman), Levi Schipper, Thomas Aangenendt;

Joren Tromp, Frank de Lange, Jessy Nauman;

Soliman el Yakoubi (74 min. Djerreld Muntslag), Jordy Brouwer (aanv.), Youri Kooijmans

Boekingen:

43 min.   Joey Emmerink

Het laaggeplaatste VUC kreeg tegen koploper DHC één kans. Kort voor rust een strafschop, waarmee de stand op 1-0 kwam. Omdat DHC niet scoorde, was dit ook de verrassende eindstand.

Al snel wordt VUC in de verdediging gedrukt en moet men via overtredingen DHC stoppen, hetgeen na 10 min. al in de eerste gele kaart voor de thuisclub resulteert, waar dit er in de loop van de wedstrijd in totaal vier voor hen worden. Na ruim een kwartier speelt Thomas Aangenendt diep op links op Youri Kooijmans, waarna diens voorzet door een verdediger net voor de inkomende Jessy Nauman wordt weggehaald. In de 25e min. is het nu op rechts een van Jessy Nauman, waar de voorzet van dichtbij wordt ingekopt door Youri Kooijmans. De bal gaat net voorlangs langs de voor DHC verkeerde kant van de paal. Enkele minuten later passt Joey Emmerink op opnieuw Jessy Nauman, waarna zijn lage inzet van 20 meter door de VUC-doelman wordt weggetikt. Hierna kopt Levi Schipper na een corner naast en wordt Soliman el Yakubi op rechts op de punt van het strafschopgebied gekeerd ten koste van een vrije trap. De vrije trap levert niets op. Dan in de 43e min. aan de andere kant een verre hoog op springende bal, waar de bal tegen de arm van Joey Emmerink komt en scheidsrechter Bruggelink een strafschop toekent. Van 11 meter betekent de eerste kans voor VUC dan de 1-0.

In de rust vervangt trainer/coach Rob de Lange rechtsachter Scott Luiten voor middenvelder Vincent Romeijn, waar Joren Tromp dan als een opkomende rechtsachter gaat spelen. De tweede helft toont een constant aanvallend DHC op de helft van VUC en een VUC wat zich beperkt tot verdedigen. DHC-doelman Bas van Zee hoeft ook in de 2e helft niet in actie te komen, anders dan voor terugspeelballen. Al direct geeft de opgekomen Joren Tromp een gevaarlijke voorzet, waar een verdediger corner trapt voor de inkomende Youri Kooijmans. Uit de volgende corner schiet Joey Emmerink van 20 meter in, de VUC-doelman redt. Kort hierna is het opnieuw de VUC-doelman die redt op een schot van Jordy Brouwer. Een minuut later keert hij een schot van Jessy Nauman. Na een actie van Joren Tromp levert de inzet van Jordy Brouwer opnieuw niet meer op dan een hoekschop. Jordy Brouwer kopt uit de corner net naast. Ook als Joren Tromp na een actie vanaf rechts naar binnenkomt en inschiet, is de VUC-doelman op zijn post. Met nog een kwartier op de klok blijft de stand nog steeds op de verrassende 1-0 staan. Een vrije trap van Frank de Lange wordt door Jordy Brouwer ingeschoten en wordt de inzet door de Haagse doelman corner gewerkt. Uit de daaropvolgende corner is het weer Jordy Brouwer die nu inkopt en redt de doelman opnieuw ten koste van een corner. Uit een voorzet van Thomas Aangenendt kopt Joey Emmerink naast. Rob de Lange brengt met twee nieuwe aanvallers (Djerreld Muntslag en Roy Speelman) nog meer druk naar voren in. Een voorzet van links van Youri Kooijmans gaat net langs Jordy Brouwer, waarna de inzet van invaller Djerreld Muntslag met nog ruim 10 minuten te gaan van de doellijn wordt gehaald. In dezelfde minuut bereikt Jordy Brouwer op links binnen het strafschopgebied Youri Kooymans, waarna zijn lage inzet onhoudbaar binnenkant paal uit het doel kaatst. DHC blijft de bal naar voren spelen, maar wordt in de laatste minuten niet meer gevaarlijk.

Na afloop spreekt vriend en vijand van een onterechte en gestolen overwinning. Maar de uitslag staat er. Voor DHC de eerste nederlaag van het seizoen en een stapje terug op de ranglijst naar de 2e plaats.