Gemiste strafschop en rode kaart cruciaal

Tekst:  Dik Schreuders

zaterdag 16 maart 2019, competitiewedstrijd nr 19

DHC – VUC    0-1  (0-1)

Scheidsrechter:  S. Spaan  (Grootebroek)

Grensrechters:  M. A. Kuijpers  (Den Haag) en N. Issa  (Bloemendaal)

5 min.    0-1

Bas van Zee;

Manuel Mansanga, Joey Emmerink, Levi Schipper, Jeffrey van Roon;

Vincent Romeijn (73 min. Soliman el Yakoubi), Frank de Lange (82 min. Quinten vd Kraaij), Jessy Nauman (73 min. Brent Biesheuvel);

Joren Tromp, Jordy Browuer (aanv.), Youri Kooijmans

Rood:

59 min.    Joren Tromp

Boekingen:

65 min.     Jessy Nauman

70 min.     Jordy Brouwer

Een stormloop van DHC richting VUC gedurende de hele wedstrijd, maar opnieuw was – evenals enkele maanden terug in Den Haag – één treffer voor VUC genoeg om drie punten te pakken tegen DHC. Na de snelle Haagse treffer, was een gemiste strafschop in de 58e min. en één minuut later een rode kaart cruciaal om DHC een teleurstellende zaterdagavond te bezorgen.

Rob de Lange start vandaag weer met Levi Schipper achterin, waardoor ten opzichte van vorige week Joren Tromp naar voren schuift en Soliman el Yakoubi op de bank begint. Het gezien de stormachtige weersomstandigheden in redelijke getale aanwezige publiek – vooral uit de wind op de overdekte tribune of vanuit het DHC-clubgebouw – zag DHC prima starten met in de eerste twee minuten direct twee hoekschoppen. Maar dan in de 5e min. aan de andere kant een vrije trap vanaf 25 meter die onhoudbaar in de bovenhoek achter doelman Bas van Zee wordt geschoten: 0-1. Vijf minuten later een voorzet van Youri Kooijmans die door een Haagse verdediger wordt weggetrapt, waarna Joren Tromp van 20 meter net over schiet. Na een overtreding tegen Youri Kooijmans op de rand 16 meter wordt de toegekende vrije trap voorlangs geschoten. Een spaarzame uitval van de gasten aan de andere kant wordt ruim over geschoten. Als een voorzet van Jeffrey van Roon binnen de lijnen op kaatst en bij een Haagse speler komt, roept heel DHC om een strafschop wegens hands. Scheidsrechter Spaan en zijn assistent hebben niets gezien. Kort hierna gaat een laag schot van Jordy Brouwer van 35 meter net naast het doel. Na 24 min. komt een voorzet van Joren Tromp in het strafschopgebied bij Youri Kooijmans, die net naast schiet. Ruim tien minuten later een goede combinatie van de in het wit gestoken groen-zwarten, als Manuel Mansanga Frank de Lange bereikt. Deze speelt door op Jessy Nauman die van 20 meter op de lat schiet. Twee minuten later gaat een voorzet van Jessy Nauman net voorlangs en net ook voorbij Youri Kooijmans. Met nog vier minuten op de klok een voorzet van Jeffrey van Roon, waarna het schot van Jordy Brouwer van binnen de 16 meter door een verdediger wordt geblokt. Op slag van rust een voorzet van Manuel Mansanga die door de Haagse doelman wordt weg getikt, waarna de daarovolgende voorzet van Jeffrey van Roon door een verdediger wordt corner getrapt. Uit de corner van Jeffrey van Roon kopt Levi Schipper bij de 1e paal net over.

Twee minuten na de doelwisseling krijgt DHC aan de qrechterkant een vrije trap op 25 meter. Jeffrey van Roon schiet prima in, de Haagse doelman tikt de bal schitterend weg en behoedt zijn team daarmee voor de gelijkmaker. Vijf minuten later treuzelt Jessy Nauman net iets te lang, na een voorzet van Jeffrey van Roon. In de 57e min. is het Jordy Brouwer die binnen het strafschopgebied een actie maakt en hij gestopt wordt door een handsbal van een VUC-speler. Scheidsrechter Spaan wijst direct naar de stip en DHC-topscorer Jordy Brouwer plaatst zich achter de bal. De laag ingeschoten strafschop is vervolgens een prooi voor de VUC-doelman. Eén minuut later probeert Joren Tromp op de Haagse helft de bal te onderscheppen, waarbij hij zijn tegenspeler raakt, die kermend ter aarde stort. De vervolgens getoonde rode kaart voor Tromp is veel te zwaar, waar geel een optie zou kunnen zijn. DHC moet dan dus nog een half uur – bij een 0-1 achterstand – door met 10 man. Met nog 25 minuten te spelen passt Jordy Brouwer op Youri Kooijmans. Vervolgnes komt diens voorzet bij Manuel Mansanga, waarop een VUC-speler de bal blokt. In de 68e min. schiet Jordy Brouwer een vrije trap van 35 meter net naast. DHC blijft constant in de aanval met een stormloop richting VUC-doel. Dit levert pas in de 85e min. weer een mogelijkheid op, waar de Haagse doelman in de 16 meter net voor Youri Kooijmans de bal pakt. In de 93e min. krijgt DHC na een overtreding tegen Youri Kooijmans op de rand 16 meter een vrije trap, welke vervolgens wordt naast gekopt.

Als kort hierna het eindsignaal klinkt, gaan de bezoekers dolgelukkig richting kleedkamer en rest bij DHC de teleurstelling. De Hagenezen stellen hiermee voor de tweede keer dit seizoen tegen alle verhoudingen in via één treffer als overwinnaar van het veld te stappen tegen DHC. Feit is dat VUC hiermee DHC passeert, waar VUC nu de 3e plaats inneemt en DHC afzakt naar plaats 4. Met nog 7 wedstrijden tot het eind van de competitie zal dit de strijd worden voor plaats 3. De afstand tot de koplopers VOC en Moerse Boys lijkt nu welhaast onoverbrugbaar. Pas over twee weken wordt duidelijk of DHC of Moerse Boys de 1e periodetitel pakt en daarmee Moerse Boys of VOC de 2e periodetitel. In het slechtste geval moet DHC nog gaan vrezen overal buiten te gaan vallen….