DHC zet Sneek weer een belangrijke stap

Tekst:  Wicher Schreuders

Zondag 2 juni 2019, 14.00 uur, nacompetitie 2e ronde

SWZ Boso Sneek – DHC      1-3 (0-2)

Scheidsrechter:  Luuk Timmer  (Apeldoorn)

Grensrechters:  Tuncay Balta (Hoogeveen)  en Mick Landman (Hengelo)

11 min.   0-1 Quinten v.d. Kraaij

45+1 min.   0-2 Joey Emmerink (pen.)

51 min.   1-2 Gerben Visser

60 min.   1-3  Jessy Nauman

Opstelling DHC:

Mats Mangelmans;

Manuel Mansanga, Levi Schipper, Joey Emmerink (aanv.), Jeffrey van Roon;

Jessy Nauman (85 min. Joren Tromp), Vincent Romeijn, Frank de Lange,;

Quinten vd Kraaij, Djerreld Muntslag (56 min. Soliman el Yakoubi), Youri Kooijmans

Boekingen DHC: Geen

Trainer/coach Rob de Lange begint in Sneek met een iets gewijzigde opstelling in vergelijking met de zware wedstrijd van donderdagavond jl. tegen Vuc, die immers pas na verlenging met 2-3 werd gewonnen. Joren Tromp begint op de bank, terwijl Brent Biesheuvel vandaag afwezig is. Op hun plaatsen spelen nu in de basiself Manuel Mansanga en Djerreld Muntslag. Ook zijn nog afwezig Bas van Zee en Jordy Brouwer.

De reis naar Friesland begint om 10 uur in de ochtend met een korte bespreking waarna in de bus wordt gestapt, op deze 1e tropische dag van 2019. Het is in Sneek net zo warm als in Delft: 29 graden en een stralende zon zonder enige schaduwplek op het prachtige, uitstekende en eigenlijk nog gloednieuwe kunstgrasveld. Vorig seizoen speelden beide ploegen tegen elkaar in de Hoofdklasse, maar ze moesten toen alletwee noodgedwongen afdalen naar de 1e klasse. SWZ Bozo Sneek eindigde in de 1e klasse F als 2e met slechts één punt achterstand op kampioen Emmen, terwijl Sneek de laatste 7 competitiewedstrijden alle heeft gewonnen. Als 2e in hun poule was Sneek in de 1e ronde van de Nacompetitie vrij, in tegenstelling tot DHC dat de wedstrijd uit bij Vuc van drie dagen geleden nog in de benen had. Daarmee begint Sneek toch wel als favoriet aan deze wedstrijd.

De eerste aanvallen, direct na de aftrap, zijn dan ook voor de thuisclub, maar met name DHC-goalie Mats Mangelmand is steeds attent. Na enige minuten neemt DHC het heft in handen en komen de aanvallen aan de andere kant. Yoeri Kooijmans test eerst met een schot de Friese doelman, terwijl dezelfde Kooijmans al na 5 minuten buiten bereik van genoemde doelman op de lat kopt. Kort daarna gaat een schot van Frank de Lange naast het doel. Maar een solo van Quinten v.d. Kraaij vanaf de rechterkant brengt hem zeer fraai langs de achterlijn en ook langs drie tegenstanders, waarna hij naar binnen draaiend van kort bij al na 11 minuten de 0-1 in schiet. De Delftse ploeg blijft het meest in balbezit en naar voren voetballen. Doelpogingen van Yoeri Kooijmans en Jessy Nauman leiden echter niet tot resultaat. Na ruim 20 minuten zien we dan enkele kansen voor de thuisclub, maar DHC-doelman Mats Mangelmans pakt de bal uitstekend van de voet van een doorgebroken Friese speler en vlak daarna brengt Levi Schipper ten koste van een corner redding bij een uitval van de thuisclub. Vervolgens is het echter weer DHC dat de boventoon voert met goede doelpogingen van Vincent Romeijn, Yoeri Kooijmans en Quinten v.d. Kraaij. Als Yoeri Kooijmans op slag van rust wederom ongrijpbaar is voor een hele serie tegenstanders en vanaf de linkerkant helemaal door het strafschopgebied soleert, wordt hij onreglementair gestuit en wijst de uitstekend leidende scheidsrechter Timmer gedecideerd naar de stip. Aanvoerder Joey Emmerink zet zich achter de bal en hij schiet onberispelijk raak: 0-2. Daarmee is het rust, waarin vriend en vijand concludeert dat DHC heer en meester is en dat de thuisclub kansloos is. Maar een tussenstand zegt niets: het is pas beslist als het afgelopen is. Immers, afgelopen donderdag stond Vuc met 2-0 voor tegen DHC en werd het alsnog 2-3.

Na de doelwisseling is al snel de eerste grote kans voor DHC als na Jessy Nauman de bal diep speelt op  Djerreld Muntslag die de bal hoog om de Sneek keeper heen krult naar de verste hoek, maar waarna de bal via de binnenkant van de paal het veld weer in komt. Geen 0-3 dus, maar kort hierna komt een voorzet van Sneek binnen het strafschopgebeid kennelijk tegen de arm van DHC-verdediger Jeffrey van Roon, hetgeen nu een penalty voor de thuisclub oplevert: 1-2 en daarmee is er na 51 minuten weer een beetje hoop bij de Friese supporters. Vervolgens noteren we doelpogingen van Frank de Lange en Jessy Nauman, die zonder succes blijven. Maar al na 60 minuten wordt het dan toch de marge weer op twee doelpunten gebracht: Yoeri Kooijmans speelt de bal diep op Jessy Nauman, die alleen voor de Friese doelman geen fout maakt en beheerst 1-3 scoort. Circa 20 mnuten voor het eindsignaal kopt een Sneek-speler nog op de buitenkant van de paal, terwijl kort hierna een schermutsling in het doelgebied de bal via een DHC-been vlak voor doelman Mats Mangelmans gevaarlijk doet worden, waarna ten slotte een voorzet van de linker zijkant door Joey Emmerink over doelman Mangelmans wordt gekopt, maar Levi Schipper rustig voor redding zorgt. Daarmee zijn alle (halve) kansen voor Sneek wel geweest en kan DHC de wedstrijd rustig uit spelen. De kansen om de voorsprong nog verder te vergroten zijn er ook, maar een vrije trap van Vincent Romeijn eindigt in het zijnet.

Het eindsignaal van scheidsrechter Timmer betekent het einde van de promotiekans voor SWZ Boso Sneek, terwijl DHC nog wel in de race blijft om al na één seizoen weer terug te keren naar de Hoofdklasse. De volgende wedstrijd in deze nacompetitie staat op het programma op Tweede Pinksterdag, maandag 10 juni a.s., aanvang 14.00 uur, weer uit en wel bij JOS Watergraafsmeer in Amsterdam. De winnaar van die wedstrijd strijdt dan op zondag 16 juni in een finale op neutraal terrein om 1 plek in de Hoofdklasse. De weg is nog lang en zwaar. De terugweg uit Sneek naar Delft was overigens ook lang, maar met een overwinning in de tas zeker niet zwaar. Een tussenstop maakt de reis nog wat aangenamer, maar betekent wel een late terugkomst op het DHC-complex. Maar dat vindt niemand erg. Op naar de volgende wedstrijd…