DHC Zat-1 maakt er 9, maar laat tegenstander onnodig dichtbij komen

Tekst: Wicher Schreuders

zaterdag 29 april 2017, 14.30 uur, competitiewedstrijd nr 24

Wanica Star – DHC Zat-1 5-9 (1-4)

Scheidsrechter: A. Zorgui

20 min. 0-1 Sonny Hartog

21 min. 1-1

33 min. 1-2 Sonny Hartog

40 min. 1-3 Nick van Willigen

41 min. 1-4 Mo el Yddri

58 min. 1-5 Johnny vd Ree (pen.)

63 min. 2-5 (pen.)

66 min. 2-6 Nick van Willigen

69 min. 2-7 Danny vd Ree

71 min. 3-7

74 min. 3-8 Duncan Jansen

80 min. 3-9 Yassin Laachach

87 min. 4-9

89 min. 5-9

Opstelling DHC:

Gary Olieman;

Duncan Jansen, Yassin Laachach, Walter Berkhout, Pete Hartigan;

Jos de Groot, Nick van Willigen, Danny vd Ree (aanv.);

Mo el Yddri (75 min. Timo Louwe), Sonny Hartog, Johnny vd Ree

Gele kaarten DHC:

1 min. Mo el Yddri

12 min. Danny vd Ree

63 min. Gary Olieman

De uitwedstrijd bij het onderaan staande Wanica Star biedt mogelijkheden om wederom een zege te boeken, alhoewel van onderschatting geen sprake mag zijn. De thuiswedstrijd, eind november, werd weliswaar met 4-2 gewonnen, maar de groen-zwarten lieten de tegenstander toen na een 4-0 ruststand nog angstig terug komen in de wedstrijd. Een overwinning op nr 14 Wanica Star kan betekenen dat DHC Zat-1 kan stijgen van de 13e naar de 12e plek op de ranglijst, waarbij dan AGEGGK gepasseerd kan worden. De doelstelling is vooraf dus duidelijk: winnen!

Trainer/coach Xander Pronk kan in deze wedstrijd niet beschikken over onder meer Tyke Otten en Junior Sarcar Mejia, maar vandaag zijn weer wel van de partij Yassin Laachach, Johnny vd Ree (beiden terug van een schorsing), Walter Berkhout en Jos de Groot. Jeremy de Vreede blijft de gehele wedstrijd buiten de lijnen, terwijl Timo Louwe in de 2e helft in het veld komt.

Al na iets meer dan 1 minuut trekt scheidsrechter Zorgui de 1e gele kaart en wel aan Mo el Yddri voor het weg trappen van de bal na een fluitsignaal vanwege buitenspel. Na 12 minuten ontvangt ook DHC-aanvoerder Danny vd Ree een gele kaart vanwege kennelijk commentaar op de leiding. De toon is gezet. Het DHC-team laat duidelijk zien dat men deze wedstrijd wil winnen. Men is voortdurend in de aanval en de kansen stapelen zich op. De thuisclub kan daar weinig tot niets tegenover stellen. Na 20 minuten noteren we een aanval die begint bij Nick van Willigen en via Danny vd Ree de bal bij Sonny Hartog brengt, die moeiteloos voor de 0-1 zorgt. De vreugde is van korte duur, want direct vanaf de daaropvolgende aftrap wordt een verre voorzet bij de 2e paal afgerond: 1-1. Een enkele keer komt Wanica Star nog bij het DHC-doel in de buurt, maar het is veelal DHC dat in de aanval is. Na iets meer dan een half uur spelen is het dan een aanval via Danny vd Ree en Mo el Yddri die eindigt bij topscorer Sonny Hartog die wederom moeiteloos voor de 1-2 zorgt. Slechts enkele minuten later wordt een volgend doelpunt van Hartog vanwege vermeend buitenspel afgekeurd. Toch volgen er nog voor rust twee doelpunten voor de groen-zwarten. Op aangeven van Danny vd Ree scoort Nick van Willigen na 40 minuten 1-3 en een minuut later laat Mo el Yddri de 1-4 aantekenen, op aangeven van Sonny Hartog en Johnny vd Ree. Tijdens de theepauze lijkt met een 1-4 tussenstand de wedstrijd dan al beslist.

Na de doelwisseling schiet eerst de thuisclub de bal van afstand over DHC-doelman Gary Olieman heen, maar via de binnenkant van de paal komt de bal weer terug het veld in. In de volgende minuut zien we een bijna identieke situatie aan de andere kant: op aangeven van Nick van Willigen schiet Mo el Yddri op doel, maar via de binnenkant van de paal komt ook nu de bal terug het veld in. Curieus. Enkele minuten later schiet Mo el Yddri in het zijnet, bij een volgende aanval is het de mee opgekomen Walter Berkhout die net over het doel schiet. Als na 53 minuten Danny vd Ree op aangeven van Mo el Yddri scoort, wordt het doelpunt afgekeurd omdat de bal bij de voorzet achter de lijn zou zijn geweest. Enkele minuten later (58 min.) scoort Johnny vd Ree, maar wordt zijn doelpunt afgekeurd omdat de scheidsrechter hands van Wanica heeft geconstateerd en hij heeft dan net gefloten voor een penalty, waar natuurlijk voordeel ook mogelijk was geweest. Johnny vd Ree neemt de penalty, schiet de bal in, maar moet vanwege een aarzeling in de aanloop die strafschop van de scheidsrechter over nemen, maar ook dan scoort Johnny en dus is het – eindelijk – 1-5. Kort hierna kent arbiter Zorgui aan de andere kant ook een penalty toe, na een botsing tussen DHC-goalie Gary Olieman (geel!) en een Wanica-speler: 2-5. De groen-zwarten vinden dit aanleiding om weer even aan te zetten. Binnen enige minuten levert dit doelpunten op van Nick van Willigen (op aangeven van Sonny Hartog en Danny vd Ree) en van aanvoerder Danny vd Ree. En daarmee is het na 69 minuten spelen 2-7. Voorzichtig denken de groen-zwarten dat het – met nog ruim 20 minuten te spelen – wellicht mogelijk wordt om nu eens zelf 10 doelpunten te gaan scoren. Het begint echter steeds meer op een korfbal- of handbalwedstrijd te lijken. Bij een uitval kort hierna komt een Wanica-speler alleen voor DHC-doelman Gary Olieman te staan en dat betekent 3-7. Op aangeven van wederom Danny vd Ree zorgt na 74 minuten de mee opgekomen Duncan Jansen van dichtbij voor de 3-8. Na 75 minuten komt Timo Louwe in het veld voor Mo el Yddri. Als Timo dan slchts 3 minuten later schitterend scoort, wordt ook dit doelpunt vanwege buitenspel afgekeurd. Met nog 10 minuten te spelen laat Yassin Laachach, na een door Johnny vd Ree genomen vrije trap, de 3-9 aantekenen. Maar in plaats van de 10e groen-zwarte treffer, of juist vanwege het jagen daarop, is het in de DHC-defensie open huis en weet de thuisclub in de slotminuten nog tweemaal te scoren, waarmee de eindstand komt bij 5-9. Het is dat we er al 9 hadden gemaakt, anders had het misschien nog spannend geworden. Maar die 5 tegentreffers tegen deze tegenstander waren echt veel te veel en onnodig.

Na raadpleging van de andere uitslagen blijkt AGEGKK inderdaad te hebben verloren, waardoor deze overwinning DHC Zat-1 doet stijgen naar de 12e plaats, met nu 13 punten na 24 wedstrijden. De eerstkomende wedstrijd is nu op zaterdag 6 mei a.s. om 14.30 uur (!) thuis tegen GLZ-Delfshaven, waarna de slotwedstrijd een week later uit naar Quintus gaat. Als DHC Zat-1 nu eens thuis tegen GLZ-Delfshaven kan verrassen…..