DHC Zat-1 blijft lang in de wedstrijd, maar verliest in enkele minuten

Tekst: Wicher Schreuders

zaterdag 4 november 2017, 17.00 uur, competitiewedstrijd nr 7
DHC Zat-1 – Laakkwartier Zat-1 1-5 (0-2)
Scheidsrechter: Jeroen Achterberg (Rotterdam)

14 min. 0-1
19 min. 0-2
54 min. 1-2 Ari Lima Dias
78 min. 1-3
82 min. 1-4
86 min. 1-5

Opstelling DHC:
Marciano van Dam;
Lennart van Kruijl, Yassin Laachach, Jeroen Leenders, Koen van Willigen;
Jeremy de Vreede, Nick van Willigen (19 min. Johnny vd Ree), Danny vd Ree (aanv.);
Gino Kos, Ari Lima Dias, Revy Rosalia

Gele kaarten DHC:
69 min. Jeroen Leenders
70 min. Johnny vd Ree

De teleurstellende nederlaag van een week geleden tegen de Haagse politieagenten (HPSV) vraagt om een goede prestatie vandaag, thuis tegen het hooggeklasseerde Laakkwartier Zat-1. Op voorhand weten we al dat dit geen gemakkelijke opgave zal worden. Bij de rood-zwart geblokten uit Den Haag spelen overigens twee voormalige DHC-jeugdspelers, te weten Johan Batens en Tim Hoogmoed, beiden inmiddels 34 jaar en na meer dan 15 jaar weer terug op het oude honk.
Bij de groen-zwarten zijn ten opzichte van een week geleden vandaag weer present Danny vd Ree, Johnny vd Ree, Ari Lima Dias en Robin van Straaten, die als wisselspeler op de bank blijft. Ook Wendel Tromp blijft als wisselspeler in de dug-out. Als toeschouwer zijn wel aanwezig maar niet inzetbaar Duncan Jansen en Sonny Hartog. Nick van Willigen is vanwege ziekte niet fit, maar begint desondanks wel aan de wedstijd.
Het begin van de wedstijd is gelijkopgaand. De eerste serieuze doelpoging is voor de thuisclub als na 8 minuten Ari Lima Dias uitstekend inkopt, maar de bal net over de lat ziet gaan. Enkele minuten later krijgt Laakkwartier vanaf 20 meter een vrije trap te nemem, die door DHC-goalie Marciano van Dam uitstekend wordt gekeerd, maar die vervolgens wel tot een corner leidt. Uit die hoekschop wordt van dichtbij door een van de Laakkwartier spelers onhoudbaar ingekopt en daarmee is het na 14 minuten 0-1. Vijf minuten later wordt een van de Haagse spelers in het centrum uitstekend diep gestuurd, waarna hij alleen voor de uitkomende doelman Marciano van Dam feilloos inschiet: 0-2. Direct daarna verlaat de niet fitte Nick van Willigen het veld en wordt hij vervangen door Johnny vd Ree. De groen-zwarten geven zich ondanks deze achterstand niet gewonnen. Na een klein half uur wordt een goed schot van aanvoerder Danny vd Ree door een Haagse verdediger ternauwernood gekeerd, waarna de terugspringende bal door Yassin Laachach wordt ingeschoten, hetgeen via een verdediger een hoekschop oplevert. Enkele minuten later neemt Danny vd Ree aan de linkerkant een vrije trap, die bij de 2e paal door Ari Lima Dias wordt opgevangen en ingeschoten, maar een Laakwartier-verdediger verwerkt die bal tot corner. De ruststand komt daarmee met 0-2.
Na de doelwisseling dringt de thuisclub aanvankelijk heel sterk aan, duidelijk op jacht naar een aansluitende treffer. Een schot van Revy Rosalia leidt via de Haagse keeper tot een hoekschop. Vervolgens gaat kort daarna een goed schot van Gino Kos net over het doel. Na 54 minuten geeft Johnny vd Ree vanaf de rechterkant een goede voorzet die bij de 1e paal uitstekend wordt ingekopt door Ari Lima Dias: 1-2. DHC is hiermee weer terug in de wedstrijd. Men probeert de gelijkmaker te scoren en men komt daar na 62 minuten wel erg dichtbij: een solo van Danny vd Ree brengt de bal bij Gino Kos die met zijn schot de Haagse goalie passeert, maar de bal belandt op de binnenkant van de bal en komt terug het veld in. Kort hierna ziet de 26-jarige scheidsrechter Jeroen Achterberg (Rotterdam-Zuid) zich – in een kortstondige wat hectische fase – genoodzaak enige terechte gele kaarten uit te delen, aan beide kanten. Vervolgens geeft de thuisploeg de kans op de gelijkmaker en daarmee de wedstrijd in slechts enkele minuten tijd volledig weg. In 8 minuten tijd kan Laakkwartier vrij gemakkelijk 3-maal scoren: een speler alleen voor DHC-doelman Marciano van Dam, een ingeschoten bal na een vrije trap en een diagonaal schot van afstand. Hiermee is het ineens 1-5. Kort voor het eindsignaal speelt Revy Rosalia de bal uitstekend diep op Gino Kos, die alleen voor de Laakkwartier-doelman de bal breed speelt op de mee opgekomen Ari Lima Dias, maar zijn doelpoging wordt ternauwernood onschadelijk gemaakt door een van de Laakkwartier verdedigers. Kort hierna fluit de goed leidende arbiter Achterberg voor het einde.
De groen-zwarten spelen in het grootste deel van de 1e en in het begin van de 2e helft een goede wedstrijd, maar over de gehele wedstrijd genomen is Laakkwartier toch de betere ploeg en daarmee de terechte winnaar. DHC blijft lang in de wedstrijd en heeft kans om in minimaal gelijk te spelen. Met de bal op de binnenkant van de paal uit een inzet van Gino Kos waren de groen-zwarten, ruim een kwartier in de 2e helft, wel erg dicht bij die 2-2. Daarna stortte het verzet in slechts enkele minuten tijd in en liep Laakkwartier uit tot een geflatteerde 1-5. Volgend weekend geen wedstrijd voor DHC Zat-1. De week daarop reizen we af naar DVC, een paar velden verderop aan de Brasserskade.