DHC toont wilskracht en nu naar Sneek

Tekst:  Dik Schreuders

donderdag 30 mei 2019, 20.00 uur, nacompetitie 1e ronde

VUC – DHC      2-3 na verlenging (2-0, 2-2)

Scheidsrechter:  B. van Osch  (Haaren)

Grensrechters:  F. Winter  (Assendelft)  en K. el Hajjaji  (Amsterdam)

5 min.     1-0

37 min.   2-0

59 min.   2-1  Quinten vd Kraaij

84 min.   2-2  Jeffrey van Roon

92 min.    2-3 Joey Emmerink (pen.)

Mats Mangelmans;

Joren Tromp (aanv.) (40 min. Joren Tromp), Joey Emmerink (2e aanv.), Levi Schipper, Jeffrey van Roon;

Vincent Romeijn, Frank de Lange, Jessy Nauman;

Quinten vd Kraaij (70 min. Soliman el Yakoubi), Brent Biesheuvel (63 min. Djerreld Muntslag), Youri Kooijmans

Boekingen:

Geen

Donderdagavond toonde DHC in de 1e ronde van de nacompetitie uit bij VUC wilskracht. Na een 2-0 achterstand nog voor rust, kwamen de groen-zwarten dik verdiend terug tot 2-2, om in de verlenging de winst met 2-3 binnen te halen. Zondag volgt in de 2e ronde de uitwedstrijd bij SWZ Boso Sneek.

Trainer/coach Rob de Lange begon met dezelfde elf als afgelopen zondag bij het competitieslot uit bij Spartaan’20. Nadat in de competitie tweemaal was verloren van de zwart-witten, wist DHC wat vandaag te doen stond. En ook vandaag bleek DHC veelal de aanvallende ploeg, waar de Hagenezen gevaarlijk waren met de counters.

Al in de 1e min. moet DHC-doelman Mats Mangelmans optreden bij een snelle aanval van de thuisclub. Een minuut later is Youri Kooijmans gevaarlijk, waar hij ten koste van een overtreding en een gele kaart wordt gestopt. In de volgende minuut is het wederom Mats Mangelmans die prima ingrijpt. In de 5e min. is het dan toch een snelle openingstreffer voor de thuisclub, als een vrije trap vanaf links wordt ingekopt: 1-0. Na ruim een kwartier is er de eerste kans voor DHC. Een voorzet van Joren Tromp bereit Quinten vd Kraaij, die vanaf 20 meter naast schiet. Halverwege de 1e helft schiet Jessy Nauman ook van 20 meter over. In de 25e min. is er een actie van Youri Kooijmans op links het strafschopgebied in, maar wordt hij gestuit door een verdediger. Nog in dezelfde minuut geeft Youri Kooijmans voor, waarna Quinten vd Kraaij vanaf 16 meter over schiet. Bij een volgende aanval bereikt Jessy Nauman op rechts Brent Biesheuvel, waarna diens voorzet door een verdediger net voor Youri Kooijmans corner wordt getrapt. Ook een volgende voorzet van Joren Tromp kan door een verdediger worden weggetrapt. In de 37e min. lijkt de wedstrijd al voortijdig beslist. Een verre trap vanuit de VUC-verdediging wordt halverwege het veld doorgekopt, waarna één van de zwart-witten alleen door kan gaan op doelman Mats Mangelmans en voor 2-0 zorgt. Eén minuut later lijkt DHC direct de aansluitingstreffer te maken, als Quinten vd Kraaij op Jessy Nauman speelt, die rechts het strafschopgebied ingaat. Alleen voor de Haagse doelman schiet  Nauman laag in bij de 2e paal, maar tot teleurstelling van de DHC-ers gaat de bal net langs de verkeerde kant van de paal. Kort hierna wordt een schot van Vincent Romeijn door de VUC-doelman gestopt. DHC blijft aanvallen, maar Youri Kooijmans, Jessy Nauman en Brent Biesheuvel zijn niet succesvol. Op slag van rust wordt een schot van Jeffrey van Roon nog net door de VUC-doelman gestopt. Ondanks meer balbezit en veel spel op de Haagse helft, is er na 45 min. toch een 2-0 achterstand.

Direct in de 2e helft is duidelijk dat DHC op zoek blijft gaan naar de aansluitende treffer en vervolgens de gelijkmaker. Gedurende de gehele 2e helft is er nog slechts sprake van één-richtingsverkeer, waar VUC nauwelijks nog toekomt aan de counters. In de 54e min. kopt Brent Biesheuvel in na een corner van Frank de Lange, maar de doelman kan de bal net onderscheppen. In de 56e min. lijkt VUC bij een snelle counter de mogelijk beslissende treffer te scoren, maar alleen voor doelman Mats Mangelmans wordt de bal hoog overgeschoten. Aan de andere kant wordt een voorzet van Quinten vd Kraaij door de doelman net weggetikt. Een minuut later is er een lage voorzet van Jessy Nauman vanaf rechts, waar de doelman de bal net wegtikt voor Youri Kooijmans, waarna de bal bij Quinten vd Kraaij komt die hard de 2-1 inschiet. DHC kan op jacht naar de gelijkmaker. Youri Kooijmans geeft voor, Brent Biesheuvel schiet over en een minuut later is er opnieuw een voorzet van Youri Kooijmans, waar de net ingevallen Djerreld Muntslag hard inschiet, maar een verdediger de bal net blokt. Vervolgens schiet halverwege de 2e helft Frank de Lange over, waarna de Haagse doelman na een voorzet van Jeffrey van Roon net ingrijpt voor Youri Kooijmans. Met nog ruim een kwartier op de klok stuit Djerreld Muntslag op de doelman. Drie minuten later bereikt Muntslag vanaf rechts Frank de Lange op de 16 meter, waar zijn lage schot door de doelman wordt gepakt. In de 79e min. gaat een voorzet van Djerreld Muntslag net langs de inkomende Jessy Nauman. In de 84e min. is er opnieuw een lage voorzet vanaf rechts, die op links net binnen de 16-meter bij Jeffrey van Roon komt, die koelbloedig inschiet: 2-2. De ontlading bij de spelers, begeleiding en supporters van DHC is groot. De mannen van Rob de Lange blijven aanvallen. Twee minuten later gaat Djerreld Muntslag op de rand 16 meter onderuit, maar de prima fluitende scheidsrechter Van Osch laat doorspelen. In de voorlaatste minuut kopt een verdediger van VUC de bal na een voorzet van Youri Kooijmans net voor de groen-zwarte aanvallers de bal weg. In blessuretijd speelt invaller Soliman el Yakoubi diep op rechts op de doorgaande Manuel Mansanga (ook invaller), die alleen doorgaat en inschiet. De Haagse doelman blokt de bal, die doorrolt richting het VUC-doel, waarop een toesnellende VUC-verdediger de bal nog net kan wegtrappen, zodat er vervolgens verlengd moet gaan worden.

Direct na de start van de verlenging is er een prima slalom-actie van Djerreld Muntslag, die dan ruim binnen de lijnen onderuit wordt gehaald, waarop scheidsrechter Van Osch zonder aarzeling terecht naar de stip wijst. Nadat Muntslag is opgelapt, schiet Joey Emmerink van 11-meter de 2-3 in. Dit uiteraard tot vreugde van alles wat groen-zwart is op het VUC-complex. Ondanks de voorsprong, blijft DHC gewoon aanvallen. Enkele minuten later stompt Mats Mangelmans een ingeschoten bal weg, waarna Manuel Mansanga de bal ruim voor de doellijn wegtrapt. Na een pass van Djerreld Muntslag komt de bal net niet bij Youri Kooijmans. In de inmiddels 99e min. is er een lage voorzet van Jeffrey van Roon, waarna Soliman el Yakoubi van dichtbij over schiet. Na een pass van Soliman el Yakoubi schiet Frank de Lange vervolgens net voorlangs. Bij een inmiddels spaarzame Haagse counter tikt Mats Mangelmans na een schot de bal prima over. Vervolgens is DHC aan de andere kant dan weer dicht bij een beslissing als Djerreld Muntslag binnen de 16-meter net naast schiet.

In de 2e verlening treedt doelman Mats Mangelmans direct goed op na een hard ingeschoten bal, waarna uit de volgende corner de thuisclub de bal over kopt. Vervolgens zijn er enkele gele kaarten voor de thuisclub en met nog 5 minuten op de klok is er na een klap tegen Jeffrey van Roon voor één van de Hagenezen een tweede gele kaart en dus rood. Youri Kooijmans wordt vervolgens nog een keer binnen het strafschopgebied gestuit door een verdediger en in de 120e min. schiet Djerreld Muntslag nog een keer over. Vervolgens is er kort hierna het eindsignaal en bereikt DHC dik verdiend de 2e ronde van de nacompetitie. Zondag in Sneek uit bij SWZ Boso Sneek. Met zoveel wilskracht en zoveel veerkracht is er wellicht nog veel mogelijk voor groen-zwart !