DHC terecht naar finale Sir Winston Cup

Tekst:  Dik Schreuders

dinsdag 21 mei 2019, 20.00 uur, HV-toernooi / Sir Winston Cup – halve finale

DHC – Westlandia      4-3   (1-2)

Scheidsrechter:   M. de Bruijn  (Nootdorp)

Grensrechters:  S. vd Graaf  (Den Haag) en T. Vries  (Leidschendam)

7 min.     1-0   Frank de Lange

24 min.   1-1

42 min.   1-2

61 min.    2-2   Jessy Nauman

69 min.    2-3

86 min.    3-3   Brent Biesheuvel

90 min.    4-3   Brent Biesheuvel

Mats Mangelmans;

Manuel Mansanga (72 min. Brent Biesheuvel), Joey Emmerink, Joren Tromp, Jeffrey van Roon;

Vincent Romeijn, Frank de Lange, Jessy Nauman;

Quinten vd Kraaij (69 min. Djerreld Muntslag), Jordy Brouwer (aanv.), Youri Kooijmans

Zeven weken terug won DHC voor het HV-toernooi om de Sir Winston Cup uit bij 3e divisionist HBS met 0-1. Vandaag op eigen terrein was Westlandia de volgende 3e divisionist als tegenstander in dit toernooi. Meer balbezit, meer op de helft van de tegenstander, meer kansen. En uiteindelijk in de laatste minuten de verdiende 4-3 winst. Op zaterdag 22 juni a.s. (17.00 uur) wacht op het terrein van Scheveningen zaterdag-hoofdklasser FC sGravenzande als tegenstander in de finale.

Na een eerste kans voor Jordy Brouwer die voorlangs kopt, komt DHC al na 7 min. op voorsprong. Jessy Nauman stoort de Westlandse doelman bij het wegtrappen van de bal, waarna de bal bij Frank de Lange komt. Vanaf 20 meter krult hij de bal in het doel en is het 1-0. In e 10e min. lijkt DHC de voorsprong uit te breiden, als Joey Emmerink inkopt a een vrije trap van links van Jeffrey van Roon. Een verdediger werkt de bal weg, waar de doellijn-technologie helaas ontbreekt, om te kunnen zeggen of dit voor, op of achter de doellijn was. Scheidsrechter De Bruijn stelt dat het in ieder geval geen doelpunt is en laat doorspelen. Halverwege de eerste helft komen de bezoekers in de 24e min. langszij. Na een lage voorzet een door een DHC-been half geblokt schot, waarna de bal vanaf de zijkant richting het doel rolt. De bal wordt weggetrapt en opnieuw ontbreekt de doellijn-technologie. Scheidsrechter De Bruijn constateert nu dat de bal de doellijn heeft gepasseerd en de 1-1 kan op het scorebord. Ook na afloop zijn de meningen over deze situatie – zowel bij DHC-ers, als ook bij de bezoekers – omtrent al dan niet een doelpunt, zeer wisselend. Feit is dat de stand weer gelijk is. Na de gelijkmaker komt ook Westlandia gedurende de rest van de 1e helft in de aanval en zijn er over een weer kansen. Zo stopt de Westlandse doelman een van dichtbij ingetikte bal van Youri Kooijmans, terwijl aan de andere kant doelman Mats Mangelmans een schot van afstand keert. Als bij een Westlandse aanval Joren Tromp ten val komt kan een Westlandia-aanvaller alleen doorgaan en tikt Mats Mangelmans de ingeschoten bal corner. Uit de corner kan men vervolgens van dichtbij de 1-2 intikken.

Na de pauze zien we alleen nog een aanvallend DHC, die ook de nodige kansen creëert. Een schot van 16 meter van Quinten vd Kraaij, een actie van Jessy Nauman alleen voor de doelman komend, een door een verdediger geblokt schot van Frank de Lange. Het wachten is op de gelijkmaker, die dan ook in de 61e min. komt. Jessy Nauman speelt vanaf rechts Jordy Brouwer aan, die terugspeelt op de doorlopende Jessy Nauman, waarna hij van 18-meter onhoudbaar de 2-2 inschiet. Kort hierna komt Frank de Lange kansrijk in het strafschopgebied, maar gaat onderuit. Een minuut later gaan Jordy Brouwer en Youri Kooijmans samen alleen op de doelman af, maar de inzet van Jordy Brouwer wordt door de doelman gestopt. Enkele minuten later kopt Jordy Brouwer een voorzet van Youri Kooijmans voorlangs. Na 69 min. een snelle uitval van de bezoekers, een voorzet vanaf rechts en bij de 1e paal ingeschoten: 2-3. Rob de Lange brengt direct aanvaller Djereld Muntslag in voor Quinten vd Kraaij en enkele minuten later wisselt hij rechtsachter Manuel Mansanga voor een extra aanvaller middels Brent Biesheuvel. Kort na het inbrengen van Djerreld Muntslag bereikt deze Jessy Nauman die van dichtbij net voorlangs schiet. DHC blijft gevaarlijk met op links Youri Kooijmans, in het midden Jordy Brouwer en op rechts Djerreld Muntslag en Brent Biesheuvel. Uiteindelijk levert dit dan ook succes op. In de 86e min. speelt Jordy Brouwer op Jessy Nauman. Deze ziet zijn schot door de doelman weggetikt, waarna de bal bij de inlopende Brent Biesheuvel komt die de 3-3 binnenkopt. DHC blijft doorgaan. Een schot van Frank de Lange wordt door de doelman gestopt. Maar dan toch in de 90e min. Youri Kooijmans speelt op rechts op Djereld Muntslag, waarna zijn voorzet bij Brent Biesheuvel komt, die uithaalt voor de 4-3 winst. De vreugde bij alles wat groen-zwart is, in het veld en op de tribune, is groot. In de resterende blessuretijd speelt DHC de wedstrijd uit en is kort daarna de winst een feit. Het ‘groen en zwart’ klinkt vanaf de tribune en het terras.

Terwijl DHC zich nu eerst richt op de laatste competitiewedstrijd komende zondag uit bij Spartaan’20, kan men zich nu voorbereiden op de nacompetitie voor promotie naar de hoofdklasse. Daartoe moeten minimaal vier (enkele) beslissingswedstrijden worden gewonnen, hopelijk eindigend met de finale op zondag 16 juni a.s. De finale voor het HV-toernooi om de Sir Winston Cup is dan vervolgens op zaterdag 22 juni a.s., 17.00 uur, tegen FC ‘sGravenzande.