DHC scoort met 1-7 nog veel te weinig

Tekst: Wicher Schreuders

zondag 7 mei 2017, 14.30 uur, competitiewedstrijd nr 29

Gestel – DHC 1-7 (0-1)

Scheidsrechter: N. Zeeman (Sneek)

Grensrechters: J. van Nijnatten (Dongen) en M.A.P. Hoeksma (Landsmeer)

34 min. 0-1 Tidde Tromp (penalty)

57 min. 0-2 Mostava Frederik

58 min. 0-3 Anthony Pique

62 min. 0-4 Romano Denneboom

87 min. 0-5 Romano Denneboom

89 min. 0-6 Killian van Mil

89 min. 1-6

90 min. 1-7 Roy Speelman

Opstelling DHC:

Mark Smith;

Anthony Pique, Joey Emmerink, Levi Schipper, Jeffrey van Roon;

Tidde Tromp (aanv.), Frank de Lange, Vincent Romeijn (62 min. Killian van Mil);

Roy Speelman, Jordy Brouwer (56 min. Mostava Fredrik), Romano Denneboom

Boekingen DHC:

Geen.

De groen-zwarten reizen voor de uitwedstrijd tegen Gestel (Eindhoven) vol goede moed wederom af richting het zuiden, na in de voorgaande drie wedstrijden even zo veel overwinningen te hebben bijgeschreven: IFC thuis 5-2, Dosko uit 1-4 en Groene Ster thuis 3-2. Het was in een kleine DHC-kring vooraf allemaal nog eens goed bekeken en doorgerekend: vandaag zou Vlissingen – Halsteren in een gelijk spel moeten eindigen, Nuenen mocht uit bij kampioen Blauw Geel niet winnen en de groen-zwarten moesten zelf uit bij Gestel een zo ruim mogelijke zege neer zetten. Dan zou volgende week, op de laatste speeldag, de 4e plaats en daarmee een vervangende periodetitel en deelname aan de nacompetitie voor promotie nog net mogelijk kunnen zijn. Gezien de zeer ruime nederlaag van 12-0 die Gestel vorige week leed bij Chevremont moest DHC vandaag in ieder geval kunnen winnen, alleen met hoeveel was de vraag…..

Trainer/coach Rob de Lange begint vandaag met Vincent Romeijn weer in de basis, terwijl Joshua Wadie deze keer op de bank begint en blijft. Ook nu speelt Roy Speelman op de rechterflank. Melvin Vissers is vanwege een korte vakantie afwezig, nadat hij vorige week vanwege een schorsing aan de kant moest toe kijken. Gestel blijkt al enige tijd – en dus ook vandaag – om diverse redenen met grote personele problemen te kampen, dus er komt een mix van spelers uit hun 1e, 2e, 3e en A1 in het veld. Die als enige doelstelling hebben om de nederlaag zo beperkt mogelijk te houden.

Vanaf de aftrap is het spelbeeld heel eenzijdig en eenrichtingsverkeer. DHC speelt vrijwel alleen op de andere helft, de thuisclub stelt zich met het hele team op in een soort cordon rondom het strafschopgebied, met slechts een enkele keer via balbezit proberend de andere speelhelft te bereiken. Het Delftse combinatievoetbal oogt fraai, maar het tempo is te laag, men kan heel lang de opening in de opgebouwde verdedigingsmuur niet vinden. En soms zijn er dan nog overtredingen van de kant van Gestel die de groen-zwarte aanvallen verstoren, maar scheidsrechter Zeeman uit Sneek volstaat meestentijds met wat vermanende woorden en hij probeert zo lang mogelijk de kaarten op zak te houden. Ten slotte is gedurende de gehele wedstrijd de  doelman van Gestel, Deniz Kalender (de 3e keuze, want de 1e doelman is recent met problemen vertrokken, de 2e keeper is geschorst), een grote sta-in-de-weg voor DHC, want hij voorkomt vele tegendoelpunten. We noteren in de 1e helft met name doelpogingen van Roy Speelman en Tidde Tromp, terwijl na ruim een half uur een inzet van Jordy Brouwer via Gestel-doelman Kalender en de lat slechts een corner oplevert. Kort hierna wordt Romano Denneboom binnen het strafschopgebied onderuit gehaald, waarop scheidsrechter Zeeman gedecideerd naar de stip wijst. Aanvoerder Tidde Tromp voltrekt het vonnis: 0-1. Na 34 minuten is het cordon eindelijk door broken. Kort hierna volgen de kansen elkaar snel op: Jordy Brouwer kopt net over het doel, waarna op slag van rust Roy Speelman – na een assist van Anthony Pique – uithaalt en voluit de lat treft. Daar blijft het bij, waardoor het bij rust wonderlijk genoeg nog slechts 0-1 is.

Na de doelwisseling gaan de groen-zwarten verder waar ze gebleven waren, maar nu in een hoger tempo en met meer strijdlust. De vele doelpogingen van de DHC-ers worden met name door de plaatselijke doelman gepareerd, veelal ten koste van weer een volgende hoekschop. Een indraaiende corner van Frank de Lange wordt ternauwernood van de doellijn getrapt. Na 56 minuten moet Jordy Brouwer zich vanwege een enkelblessure laten vervangen door Mostava Frederik. En een minuut later zorgt dezelfde Frederik met een laag en geplaatst schot voor de 0-2. Dit is voor DHC het sein om er nog weer even een schepje bovenop te doen. Vrijwel direct daarna soleert Anthony Pique vanaf de rechterkant het strafschopgebied in en hij scoort van dichtbij: 0-3. Vervolgens wordt een door Roy Speelman gemaakt doelpunt vanwege buitenspel afgekeurd, waarna in een volgende aanval wederom Roy Speelman de lat treft, de 2e keer voor hem in deze wedstrijd. Maar op aangeven van Tidde Tromp is het na 62 minuten Romano Denneboom die doeltreffende uithaalt en de 0-4 op het scorebord brengt. Direct daarna wordt de licht geblesseerde Vincent Romeijn (knie) vervangen door A-junior Killian van Mil. Het spelbeeld blijft ongewijzigd. DHC krijgt kans op kans. De score kan makkelijk tot grote hoogte uitlopen. Doelpogingen van onder meer Romano Denneboom worden een prooi voor de lokale doelman, waardoor meer doelpunten vooralsnog uit blijven. Na 70 minten wordt Mostava Frederik binnen de beruchte lijnen ten val gebracht, waarna scheidrechter Zeeman voor de 2e maal niets anders kan doen dan een penalty toe kennen. Levi Schipper mag het vonnis voltrekken, maar ook nu is de doelman een sta in de weg. In de daaropvolgende minuten brengt dezelfde Gestelse doelman redding op inzetten van Tidde Tromp en Romano Denneboom, hetgeen steeds weer hoekschoppen oplevert, maar niet meer dan dat. Doelpunten blijven dan ook nog heel lang uit, maar in de slotminuten komen er dan toch nog een aantal bij. Dit onder aansporing van trainer/coach Rob de Lange, die dan weet dat de zo gewenste gelijke standen bij Blauw Geel – Nuenen en bij vooral Vlissingen – Halsteren op dat moment een feit waren, dus DHC moet de score zo hoog mogelijk opvoeren, want 0-4 is veel te weinig. Op aangeven van wederom Tidde Tromp scoort Romano Denneboom na 87 minuten zijn 2e doelpunt, waarmee hij 0-5 laat aantekenen. Kort hierna zorgt A-junior Killian van Mil op aangeven van Mostava Frederik voor de 0-6. Direct daarna lobt een Gestelse speler van grote afstand onverwachts de bal over DHC-goalie Mark Smith, waarmee het 1-6 wordt. Maar daarmee is het nog niet over, want in de slotminuut speelt Romano Denneboom de bal op Roy Speelman, die uithaalt en nu dan wel doel treft: 1-7. In blessuretijd wordt een kopbal van de mee opgekomen Joey Emmerink nog van de doellijn getrapt. Daarna resteert nog slechts het eindsignaal van scheidsrechter Zeeman.

De vooraf gekozen doelstelling voor de DHC-ers was om met zo groot mogelijk verschil te winnen. Daarin zijn de groen-zwarten redelijk goed geslaagd, maar met 1-7 scoort DHC eigenlijk nog veel te weinig. Het is dat de Gestelse doelman zo veel reddingen heeft verricht, dat Roy Speelman wel erg veel pech had met twee schoten op de lat en een afgekeurd doelpunt, dat tweemaal de bal van de doellijn werd getrapt en dat Levi Schipper zijn strafschop gestopt zag worden. Een Delftse zege met ruim meer dan 10 doelpunten had zeker mogelijk geweest, maar het cordon van de thuisclub hield met name in de 1e helft heel lang stand, waardoor het in de rust pas 0-1 was. Maar alle becijferingen ten spijt: na het eindsignaal bleek al snel dat Vlissingen – Halsteren alsnog in 2-1 was geeindigd, waarmee de 4e plaats en daarmee een vervangende periodetitel voor DHC toch helaas onhaalbaar is geworden. Maar dit laat onverlet, dat de groen-zwarten zo hoog mogelijk willen eindigen, dus ook volgende week in de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen – thuis tegen DESO – hun best zullen doen om de punten aan de Brasserskade te houden. Nog belangrijker is dan echter de echte slotwedstrijd van dit seizoen, te weten de op zaterdagmiddag 20 mei a.s. bij ARC (Alphen a.d. Rijn) te spelen districtsbekerfinale tegen zaterdag-hoofdklasser Noordwijk. Maar eerst volgende week dus nog thuis tegen DESO (uit Oss), dat momenteel op de 13e plaats staat, nog rechtstreeks kan degraderen, in de nacompetitie om degradatie terecht kan komen, of zich veilig kan spelen. DHC staat op dit moment op de 7e plaats en kan maximaal nog op de 5e plaats eindigen.