DHC mist de kansen en verliest in blessuretijd

Tekst: Dik Schreuders

zondag 15 april 2018, 14.00 uur, competitiewedstrijd nr 25

Purmerstiejn – DHC   3-2  (1-0)

Scheidsrechter:  D.H. de Vries (Amstelveen)

Grensrechters: J.F. Koenderink (Heelsum) en R. Kunst (Nijmegen)

41 min.       1-0

49 min.       1-1    Tidde Tromp

54 min.       1-2    Roy Speelman

88 min.       2-2

90+3 min.   3-2

Gianni Kamperveen;

Anthony Pique, Thomas Aangenendt, Levi Schipper, Jeffrey van Roon;

Tidde Tromp (aanv.), Joey Emmerink, Frank de Lange;

Roy Speelman, Jordy Brouwer, Wesley Verhoek

Boekingen:

Geen

Na afloop is iedereen, vriend en vijand, het er over eens in Purmerend. Slecht één ploeg had de winst deze zondagmiddag dik en dik verdiend, DHC. Maar doordat de groen-zwarten de kansen missen en verzuimen de zege veilig te stellen, is er een late gelijkmaker en een winnende goal voor de thuisclub ver in blessuretijd. DHC keert zonder punten huiswaarts.

De wekelijkse lijst met afwezigen bestaat deze keer uit vaste krachten doelman Mats Mangelmans, Djerreld Muntslag en Joshua Wadie (allen geblesseerd) en Melvin Vissers (geschorst), terwijl ook Ennis Akona en Sinte Fonkel ontbreken. In vergelijking met vorige week start Anthony Pique weer in de basis en start deze keer Quinten vd Kraaij – samen met Yannick Prade en Vincent Romeijn – op de bank. Op zaterdagavond heeft RKHVV gewonnen van De Bataven, terwijl SWZ Boso Sneek verloor bij Achilles 1894. Met nog slechts 6 wedstrijden te gaan, moet DHC punten halen.

Het eerste kwartier is – zonder gevaarlijk te worden – voor de thuisploeg, dat in de laatste twee wedstrijden Hollandia en koploper SJC overwon. In de 16e min. is er de eerste mogelijkheid voor DHC, als Jeffrey van Roon op Wesley Verhoek speelt, die op rechts Roy Speelman fantastisch aanspeelt. Speelman gaat diagonaal op het doel af en scoort beheerst. Het arbitrale trio besluit het doelpunt wegens buitenspel af te keuren. Kort hierna komt Roy Speelman weer in balbezit na een pass van Jordy Brouwer, waar de doelman dan net kan ingrijpen. Eén minuut later een voorzet van Anthony Pique die wordt doorgekopt door Jordy Brouwer, waarna Roy Speelman binnen de lijnen onderuit gaat. Scheidsrechter De Vries uit Amstelveen ziet er niets in. Kort hierna wordt een schot van Frank de Lange door een verdediger van richting veranderd, zodat dit niet meer oplevert dan een corner. Nog binnen het half uur gaat Jordy Brouwer alleen door op de doelman van de thuisploeg, waarna hij wordt teruggefloten voor buitenspel. Hierna is er een combinatie aan de rechterkant tussen Anthony Pique en Roy Speelman, waarna Pique in het strafschopgebied bij de achterlijn de bal wil voorgeven, maar door een verdediger onderuit wordt gehaald. Ook nu laat scheidsrechter De Vries doorspelen. Met nog 10 min. voor de theepauze op de klok kopt Jordy Brouwer na een vrije trap van Wesley Verhoek net over. Vervolgens is het de Purmersteijn-doelman die een voorzet van Anthony Pique kan onderscheppen. Aan de andere kant is er dan een aanval voor de thuisploeg en van buiten het strafschopgebied verdwijnt een laag schot precies in de uiterste hoek achter doelman Gianni Kamperveen: 1-0. Een voorsprong voor de thuisclub zonder dat men tot op dat moment gevaarlijk is geworden voor het DHC-doel. Op slag van rust is er dan een hard schot van Purmersteijn, hetgeen Kamperveen prima tot corner verwerkt.

Al enkele minuten na de doelwisseling komt DHC dan terecht aan de gelijkmaker. Een actie op links van Jeffrey van Roon het strafschopgebied in en voorgevend, waar midden voor het doel Tidde Tromp van dichtbij de 1-1 inschiet. Vervolgens gaat na een pass van Wesley Verhoek Roy Speelman in het strafschopgebied onderuit, zonder dat de scheidsrechter hier een overtreding ziet. Een schot van Jordy Brouwer van 18 meter wordt door de doelman tot corner gestompt. In de 54e min. een voorzet van Jeffrey van Roon, doorgekopt door Jordy Brouwer en Joey Emmerink die van dichtbij inkopt. Ook nu wordt de treffer door het arbitrale trio wegens buitenspel afgekeurd.  Nog in dezelfde minuut bereikt Wesley Verhoek uitstekend Roy Speelman, die alleen op het doel afgaat en de doelman kansloos laat: 1-2. Enkele minuten later redt dezelfde doelman op een volgende inzet van Roy Speelman. Na precies een uur een vrije trap van Wesley Verhoek, Joey Emmerink kopt voor en vervolgens stopt de doelman de kopbal van Jordy Brouwer. Even later kopt Jordy Brouwer hard in na een corner van Jeffrey van Roon, de bal gaat net over het vijandelijke doel. De thuisclub komt nu ook af en toe in de aanval, maar het doel van Gianni Kamperveen komt niet in gevaar. In de 80e min. wordt Roy Speelman ten koste van een overtreding gestopt, waarna Jeffrey van Roon de vrije trap van 25 meter net naast schiet. Hierna een actie op links van Jeffrey van Roon die vanaf links laag voorgeeft, waar Tidde Tromp vlak voor het doel van dichtbij naast schiet. Roy Speelman kan bij een volgende aanval net door een verdediger gestopt worden. Hierna gaat Anthony Pique op rechts naar voren en speelt breed op de rand 16 meter Wesley Verhoek aan, die daar onderuit wordt gehaald. Ook nu laat scheidsrechter De Vries doorgaan. Een verre pass en een snelle uitval aan de andere kant betekent dan ineens de 2-2 in de 88e min. Hierna nog een vrije trap van Wesley Verhoek, waarna Roy Speelman alleen lijkt door te gaan, maar een verdediger nog net ingrijpt. Drie minuten in blessuretijd is er dan een corner voor Purmersteijn, waarna deze in twee instanties in de kluts kan worden ingeschoten en de 3-2 op het scorebord verschijnt.

Ongeloof heerst op het veld bij de groen-zwarten en kort hierna in de kleedkamer. Een van de beste wedstrijden van DHC van dit seizoen – zeker na rust – met zoveel kansen en toch weer geen punten. Ook in de bestuurskamer is iedereen het er over eens, vandaag had er één ploeg moeten winnen, DHC. Helaas voor de groen-zwarten is dat niet zo en is de terugweg weer lang. Er resten nu nog slechts vijf wedstrijden. Vijf moeilijke wedstrijden waarin punten gehaald moeten worden.