DHC laat VOC ontsnappen

Tekst: Dik Schreuders

maandag 22 april 2019, 14.00 uur, competitiewedstrijd nr 23

DHC – VOC   1-3  (1-2)

Scheidsrechter:  B. Oosterlaken (Oudewater)

Grensrechters:  S.E.J. Leider (Almere) en B. van Katwijk (Heenvliet)

3 min.     0-1

13 min.   0-2

26 min.   1-2   Jeffrey van Roon

62 min.   1-3

Bas van Zee;

Manuel Mansanga, Joren Tromp, Levi Schipper, Jeffrey van Roon;

Vincent Romeijn (73 min. Brent Biesheuvel), Frank de Lange, Jessy Nauman (80 min. Djerreld Muntslag);

Quinten vd Kraaij, Jordy Brouwer (aanv.), Youri Kooijmans

Boekingen:

61 min.    Vincent Romeijn

64 min.    Quinten vd Kraaij

Op paasmaandag liet DHC koploper VOC met drie punten op zak na drie verdedigingsfouten ontsnappen uit het Delftse Stadion. De Rotterdamse gasten kwamen angstig naar de lastige uitwedstrijd bij DHC. Dit wellicht mede ingegeven door de uitspraken van Zwervers-trainer Ben Spork, die na de 2-5 thuisnederlaag tegen DHC vorige week in het AD Rotterdam opmerkte dat hij zich verbaasde dat DHC slechts vierde staat en dat DHC in zijn ogen veel sterker is dan koploper VOC. De realiteit einde maandagmiddag is dat DHC opnieuw verliest en VOC met een 1-3 winst terugkeert naar Rotterdam.

Bij het team van trainer/coach Rob de Lange ontbreken vandaag Joey Emmerink (schorsing) en Soliman el Yakoubi. Joren Tromp speelt daardoor achterin in het centrum en net als vorige week start Quinten v Kraaij op de rechtervleugel. Waar het in de uitwedstrijd 0-0 bleef en DHC de vele kansen niet benutte, vandaag wordt er al snel gescoord. Al na 2 minuten 45 seconden kan het scorebord op 0-1 als één van de VOC-ers alleen door het midden kan oplopen en iedereen hem laat lopen, totdat hij alleen voor doelman Bas van Zee simpel de 0-1 kan inschieten. Enkele minuten later een dieptepass van Jeffrey van Roon diep op Youri Kooijmans die voorgeeft en bij de 1e paal Jordy Brouwer vindt. Met een verdediger bij hem levert dit niets op. In de 9e min. wordt de snelle Youri Kooijmans onderuit gehaald door een Rotterdamse verdediger, waarna de vrije trap van 18 meter niets oplevert. Kort hierna een corner voor de thuisclub, die in tweede instantie vanaf rechts door Youri Kooijmans wordt voorgegeven en Jordy Brouwer van dichtbij over kopt. Het is pas 13 min. als VOC de score verdubbelt. Balverlies door DHC op het middenveld, waarna VOC de bal snel diep rechts speelt met een naar voren gelopen DHC, waarna de voorzet bij de 2e paal vrijstaand wordt ingeschoten: 0-2. Twee minuten hierna een mogelijkheid aan de andere kant. Youri Kooijmans lijkt na een dieptepass van Jeffrey van Roon in de 16-meter de doelman te omspelen, waarna deze hem aan de linkerkant binnen de lijnen onderuit schopt. Scheidsrechter Oosterlaken gebaart doorspelen. Ruim 10 minuten later scoort DHC toch de aansluitingstreffer. Na opnieuw een Rotterdamse overtreding is er op 22 meter een vrije trap voor DHC. Jordy Brouwer tikt de bal aan en Jeffrey van Roon schiet laag en onhoudbaar in: 1-2. Vervolgens is er in de 34e min. een poging van de gasten met een lob over doelman Bas van Zee, maar de bal gaat ruim naast. Aan de andere kant een voorzet van Jessy Nauman, waar Youri Kooijmans dan voor de doelman voorlangs schiet. In de 38e min. is het opnieuw de VOC-doelman die – nu aan de rechterkant – binnen de lijnen de op hem afkomende Youri Kooijmans onderuit schopt. Deze keer is het nu wel een strafschop voor DHC én geel voor de doelman, waar rood volgens de nieuwste regels bij een strafschop niet kan, omdat dat een dubbele straf zou zijn… DHC-spits en met 21 treffers in 22 wedstrijden DHC-topscorer Jordy Brouwer plaatst zich achter de bal. Tot ontzetting van de groen-zwarten wordt de ingeschoten bal eenvoudig gestopt door de VOC-doelman, die hiervoor 7 jaar geleden voor het laatst een strafschop keerde. Eén minuut later levert een nieuwe VOC-overtreding een vrije trap op, die door Jeffrey van Roon wordt overgeschoten.

Drie minuten na de doelwisseling draait Quinten vd Kraaij zich in het strafschopgebied vrij, waarna de laag ingeschoten bal door de doelman net corner getikt kan worden. Enkele minuten later speelt Joren Tromp diep op Youri Kooijmans, die van rand 16 meter laag inschiet en de bal door de doelman corner wordt getikt. Vervolgens kopt Jordy Brouwer uit de corner net over. In de 54e min. een nieuwe actie van Youri Kooijmans het strafschopgebied in, maar zijn schot van dichtbij gaat voorlangs. DHC is na de pauze constant in de aanval, VOC moet terug in de verdediging. In de 62e min. speelt de koploper de bal ver naar voren. Dit lijkt een eenvoudige prooi te worden voor Levi Schipper, die de bal over zich heen laat gaan ten behoeve van DHC-doelman Bas van Zee. Echter, een net ingevallen VOC-speler zit daar tussen en lobt de bal over de uitlopende Bas van Zee in het doel: 1-3. In een zonnig en warm stadion is DHC dan aangeslagen en lijkt de wedstrijd feitelijk gespeeld. In de 77e min. speelt Jessy Nauman op Quinten vd Kraaij, die vanaf de achterlijn aan de rechterkant voorgeeft. Via het been van een VOC-verdediger gaat bal net voorlangs en ook net langs de meegekomen Jordy Brouwer. Kort hierna geeft Youri Kooijmans tweemaal voor, waar eerst een verdediger en daarna de doelman optreedt voor Jordy Brouwer. Kort voor het einde lijkt invaller Djerreld Muntslag nog door te breken, maar het arbitrale trio besluit tot buitenspel. Het zijn vervolgens de gasten die op het veld de overwinning uitbundig vieren. Met nog 3 wedstrijden te gaan, zijn de Rotterdammers nog steeds koploper in de 1e klasse B.

DHC is nu twee weken vrij voor de competitie. Daarna volgen nog Moerse Boys uit (12 mei), DOSKO thuis (19 mei) en Spartaan’20 uit (26 mei). Door de resultaten van dit weekeinde is DHC zeker van de 4e plaats in de eindrangschikking, terwijl de achterstand op nummer drie VUC nu is opgelopen tot zes punten. Na koploper VOC en nummer twee Moerse Boys – die beide reeds een periodetitel hebben – lijkt nummer drie VUC de grootste kandidaat voor de 3e periode. VUC staat daar – met nog drie wedstrijden te gaan – immers zes punten voor op concurrenten Olympia en Spartaan’20. Als VUC inderdaad die derde periode wint, dan mag DHC als nummer vier blij zijn de vervangende periodetitel over te nemen van de kampioen en mogen de groen-zwarten alsnog meedoen aan de nacompetitie voor promotie voor terugkeer naar de hoofdklasse.