DHC blijft 1e klasser na nederlaag in Amsterdam

Tekst: Dik Schreuders

maandag 10 juni 2019, 14.00 uur, nacompetitie 3e ronde

JOS Watergraafsmeer – DHC     3-1   (1-1)

Scheidsrechter:  A.J.F. Midden (Arnhem)

Grensrechters:  J. Langenbeek (Utrecht) en W.J.M. Linders (Uden)

5 min.     1-0

26 min.   1-1   Quinten vd Kraaij

64 min.   2-1

83 min.   3-1

Mats Mangelmans;

Manuel Mansanga (81 min. Brent Biesheuvel), Joey Emmerink, Levi Schipper, Jeffrey van Roon;

Vincent Romeijn, Frank de Lange (77 min. Djerreld Muntslag), Jessy Nauman (66 min. Joren Tromp (2e aanv.));

Quinten vd Kraaij, Jordy Brouwer (aanv.), Youri Kooijmans

Boekingen:

70 min.   Vincent Romeijn

81 min.   Jordy Brouwer en direct 2e boeking Jordy Brouwer en dus rood

In de derde wedstrijd in de nacompetitie speelde DHC voor de derde maal uit. Bij het dit seizoen op eigen terrein in de competitie ongeslagen JOS Watergraafsmeer verloor DHC met 3-1. Daarmee werd DHC uitgeschakeld voor een mogelijke directe terugkeer naar de Hoofdklasse. De in grote getale naar Amsterdam gereisde DHC-supporters – meer DHC-ers dan thuispubliek – keerden vervolgens teleurgesteld terug naar Delft.
Na de twee prima gewonnen wedstrijden in de nacompetitie bij VUC (2-3 winst na verlenging) en bij SWZ Boso Sneek (1-3 winst) keert de van vakantie teruggekeerde DHC-topscorer en -aanvoerder Jordy Brouwer terug in de basis, waar in de voorgaande wedstrijden respectievelijk Brent Biesheuvel en Djerreld Muntslag startten. Verder treden de vandaag in het wit gestoken groen-zwarten in Amsterdam Oost ongewijzigd aan.
DHC begint sterk en is de eerste minuten constant in de aanval. De thuisploeg valt in de beginfase op door twee harde charges tegen Youri Kooijmans en Vincent Romeijn. DHC jaagt direct op de bal, zet druk vooruit en brengt daardoor de op dat moment wat onzeker ogende JOS-verdediging enkele keren in de problemen. Meer dan enkele hoekschoppen levert dat niet op. Als in de 5e min. op de middenlijn door DHC onnodig balverlies wordt geleden, is er een eerste aanval voor JOS Watergraafsmeer met een verre trap op rechts, een voorzet en een van dichtbij ingeschoten bal, hetgeen direct de 1-0 betekent. Drie minuten later lijkt DHC de stand gelijk te trekken, als Jessy Nauman druk zet bij de JOS-doelman en de bal binnen het strafschopgebied in bezit krijgt. Nauman speelt af op Jordy Brouwer die inschiet, maar de Amsterdamse doelman kan de bal nog juist corner tikken. Hierna lijkt DHC aangeslagen door de vroege achterstand, waar de thuisclub af en toe voor gevaar lijkt te zorgen voor het doel van DHC-doelman Mats Mangelmans, maar even zoveel keren wordt door de neutrale grensrechter voor buitenspel gevlagd.  Na 24 min. is er een mogelijkheid voor DHC na een aanval via Quinten vd Kraaij en Jessy Nauman, waar de bal bij Jordy Brouwer komt, die dan door de fysiek spelende Amsterdammers op 20 meter onderuit wordt gehaald. De vrije trap levert niets op. In de 26e min. komt DHC dan toch tot scoren. Een ingooi van Jeffrey van Roon op links bereikt Jordy Brouwer, die doorspeelt op Youri Kooijmans, die vanaf de achterlijn laag voorgeeft en binnen de 16 meter schiet Quinten vd Kraaij onhoudbaar in: 1-1. Enkele minuten later is DHC-doelman Mats Mangelmans attent bij een Amsterdamse aanval en grijpt goed in. Met nog 10 minuten te gaan voor de rust, is er op 25 meter een overtreding tegen Manuel Mansanga. De vrije trap van Jordy Brouwer – die enkele jaren geleden op dit veld een vrije trap hard en schitterend binnen schoot – gaat naast. Bij een aanval van JOS Watergraafsmeer grijpt Mats Mangelmans vervolgens opnieuw prima in. De laatste kans voor de rust is er voor Jessy Nauman, die van 18 meter net over schiet.
Vijf minuten na de rust speelt Jeffrey van Roon vanaf links ver op rechts op Quinten vd Kraaij, waarna zijn voorzet op de rand van het strafschopgebied bij Jordy Brouwer komt. Brouwer schiet in, maar zijn schot wordt door een Amsterdamse verdediger geblokt. Vijf minuten later schiet Frank de Lange in, waarna de bal via een verdediger bij Jordy Brouwer komt en zijn schot via een verdediger corner gaat. Kort hierna levert een actie op links in het strafschopgebied van Youri Kooijmans ook slechts een corner op. De corner van Frank de Lange komt aan de andere kant bij Quinten vd Kraaij, die voorgeeft, waarna de kopbal van Joey Emmerink door de Amsterdamse doelman wordt gepakt. Waar DHC op dat moment de overhand heeft, is er dan aan de andere kant plots de voorsprong voor de thuisclub. Een verre bal wordt vanuit de DHC-verdediging onnodig uit getrapt en levert vervolgens een corner op. Waar eerdere corners allemaal hoog voor kwamen, komt de corner nu laag voorlangs en bij de tweede paal kan de bal van dichtbij worden ingeschoten: 2-1 na 64 minuten. In de volgende tegenaanval gaat Manuel Mansanga goed door, waarna zijn harde schot van rand strafschopgebied door de JOS-doelman corner wordt getikt. De corner van Youri Kooijmans wordt door Jordy Brouwer voorlangs gekopt. Rob de Lange wisselt achtereenvolgens enkele spelers in de DHC-jacht op minimaal de gelijkmaker. Met als risico dat de thuisclub in de counter de nodige ruimte krijgt. Dit gebeurt dan ook, maar een bal naast en voorlangs levert geen echt gevaar op.  Met nog een klein kwartier te spelen mist Jordy Brouwer binnen de 16 meter net de bal. Kort hierna speelt Vincent Romeijn op invaller Djerreld Muntslag binnen het strafschopgebied, waar een verdediger de bal juist kan onderscheppen. Vervolgens krijgt Jordy Brouwer een vrije trap tegen, hetgeen in zijn ogen een vrije trap in zijn voordeel moest zijn. Hierop attendeert hij scheidsrechter Midden, die hem daarop geel toont. En vervolgens is een volgende mondelinge reactie van Brouwer goed voor een 2e gele kaart en dus rood. DHC moet dan de laatste 9 min. in de jacht naar de gelijkmaker door met 10 man. Dat DHC hier dus risico’s neemt blijkt al direct hierna, als een snelle uitval  resulteert in de 3-1 voor JOS Watergraafsmeer. De wedstrijd is gespeeld en verder dan een vrije trap van Jeffrey van Roon – na een overtreding tegen Youri Kooijmans – die over gaat, komt DHC niet meer. Het seizoen is voorbij.
DHC komt vandaag qua spelniveau geen moment in de buurt van de prima wedstrijden in de nacompetitie uit bij VUC en uit bij SWZ Boso Sneek. De inzet, de vechtlust, het prima aanvallende spel, kansen creërend. Ligt dat dan aan hoe een tegenstander je laat spelen, de kwaliteit van de tegenstander of verlies je vandaag ook vooral van je zelf ? De teleurstelling is groot, maar toch de complimenten hoe ver de jonge ploeg dit jaar is gekomen na de degradatie vorig seizoen uit de hoofdklasse, waar vervolgens meerdere spelers vertrokken en jonge spelers moesten worden ingepast. Volgend jaar opnieuw in de 1e klasse en proberen om het dan nog beter te doen dan dit seizoen.
Rest dit seizoen nog een ‘troostprijs’. Na onder meer de winst op de 3e divisionisten HBS en Westlandia in eerdere ronden, op zaterdag 22 juni a.s. de finale van het Haaglanden Voetbal-toernooi om de Sir Winston Cup tegen zaterdag-hoofdklasser FC ‘sGravenzande. Op het terrein van svv Scheveningen wordt om 17.00 uur afgetrapt. Maar helaas, dat levert in geen geval promotie naar de Hoofdklasse op….