DHC Zat-1 staat lang voor bij Quintus

Tekst: Wicher Schreuders

zaterdag 13 mei 2017, 14.30 uur, competitiewedstrijd nr 26

Quintus – DHC Zat-1 7-1 (3-1)

Scheidsrechter: P. Slieker (Barendrecht)

1 min. 0-1 Johnny vd Ree

33 min. 1-1

34 min. 2-1

39 min. 3-1

60 min. 4-1

63 min. 5-1

71 min. 6-1

75 min. 7-1

Opstelling DHC:

Gary Olieman;

Duncan Jansen, Jeremy de Vreede, Tyke Otten, Pete Hartigan (45 min. Dail Starke);

Mahad Ghedi, Danny vd Ree (aanv.), Mark Middelburg;

Tom Doorschodt, Johnny vd Ree, Mo el Yddri

Gele kaarten DHC:

12 min. Duncan Jansen

68 min. Mo el Yddri

Het team van trainer/coach Xander Pronk mist in het slotduel van de competitie 2016/2017 – het 1e seizoen als standaardelftal in de zaterdag-4e klasse – helaas weer de nodige spelers. In vergelijking met de voorgaande wedstrijd: Yassin Laachach is geblesseerd, Nick van Willigen is geschorst, Sonny Hartog is verhinderd, regelmatige gastspeler Joren Groot (uit Zondag-3) is er vandaag niet bij. Wel is aanvoerder Danny vd Ree weer beschikbaar. Het team wordt vandaag aangevuld met Zondag-3 speler Mark Middelburg, alsmede met een drietal JO19-2/A2-spelers, te weten de drie 17-jarigen Mahad Ghedi, Tom Doorschodt en Dail Starke. Daarmee zijn er 12 man in totaal.

Tegenstander Quintus is een subtopper, die nog een kleine kans heeft op een vervangende periodetitel. De westrijd in Delft eindigde half december jl. in 0-7 voor de Westlanders, dus het zou voor de groen-zwarten een zware opgave worden. Hoewel de thuisclub vooraf niet echt op het behalen van die vervangende periodetitel rekende (men was van te veel andere resultaten afhankelijk), wilde men – met alle respect voor DHC – wel met zo groot mogelijk verschil winnen, want het was immers in Delft ook al 0-7 geworden.

Binnen een minuut na het beginsignaal van scheidsrechter Slieker schiet Johnny vd Ree tot ontzetting van de thuisclub de bal van de rand van het strafschopgebied in de verste hoek: 0-1. Daar heeft niemand van tevoren rekening mee gehouden. De thuisclub heeft even nodig om van de eerste schrik bij te komen, is daarna veel in balbezit, maar ze worden nauwelijks gevaarlijk. En als ze dat wel dreigen te worden, dan is het DHC-doelman Gary Olieman die in zijn laatste wedstrijd (hij gaat stoppen vanwege zijn gezin!) redding weet te brengen. Dat levert wel enkele corners op voor Quintus, maar niet meer dan dat. De groen-zwarten houden uitstekend stand, spelen enthousiast en energiek en bieden veel meer tegenstand tegen subtopper Quintus dan je op basis van de ranglijst zou mogen vermoeden. Na een half uur spelen geeft Mo el Yddri vanaf de linkerkant een goede voorzet, maar midden voor het doel mist Tom Doorschodt de bal maar net en weet deze kans dus niet te verzilveren. Na 33 minuten is het toch nog onverwachts 1-1 als een Quintus-aanval over onze linkerkant de bal bij een Westlandse speler brengt die het strafschopgebied in gaat en diagonaal in de verste hoek schiet. De teleurstelling aan Delftse zijde is kennelijk groot, want een minuut later profiteert de thuisclub van de gebode ruimte in de groen-zwarte verdediging en daarmee is het 2-1. Enige minuten later neemt aanvoerder Danny vd Ree een uitstekende vrije trap, die door de inkomende Mo el Yddri wordt ingekopt, maar de Quintus-doelman brengt redding. Het verzet aan DHC-kant lijkt totaal gebroken als enkele minuten voor rust een Westlandse speler op de penaltystip vrij wordt gelaten en ongehinderd de 3-1 kan inschieten. Dat is dan ook de ruststand.

Na de doelwisseling noteren we een door Danny vd Ree genomen vrije trap die buiten bereik van iedereen op de doellat belandt, waarna de toesnellende DHC-ers de terugspringende bal net niet in het doel kunnen werken, de Westlandse verdedigers zijn hun net voor. Als wapenfeiten van de DHC-ers zijn vervolgens te noemen goede doelpogingen van Mark Middelburg (redding keeper), Mo el Yddri (net over) en een lob van Jeremy de Vreede vanuit de middencirkel (wel over de doelman, maar net naast het doel). Aan de andere kant brengt DHC-goallie Gary Olieman een aantal malen goed redding, maar na 60 minuten is hij kansloos op een kopbal uit een hoekschop: 4-1. Na 71 minuten noteren we een volkomen identiek doelpunt, hetgeen dan 6-1 betekent, want na 63 minuten is het dan al 5-1 geworden door een intikkertje bij de 2e paal. Het laatste doelpunt van de wedstrijd valt na 75 minuten als een schot vanaf circa 20 meter via de binnenkant van de paal doel treft: 7-1. In de slotminuten noteren we dan nog enkele groen-zwarte doelpogingen, maar Mo el Yddri kopt naast uit een vrije trap van Johnny vd Ree, waarna twee schoten van Tom Doorschodt over het doel verdwijnen. Scheidsrechter Slieker blaast vervolgens voor het einde bij de stand 7-1.

Volgens vriend en vijand speelden de groen-zwarten met name voor de rust opvallend goed voetbal en werd er goed tegenspel geboden tegen het veel hoger op de ranglijst staande Quintus. Men vroeg zich dan ook af waarom DHC niet een aantal plekken hoger op de ranglijst stond. Het duurde na een vroege 0-1 voorsprong heel lang alvorens Quintus de gelijkmaker kon scoren (pas na 33 minuten), maar daarna volgden – zoals zo vaak – de tegendoelpunten snel en vaak. Tyke Otten speelde voor het eerst dit seizoen als centrale verdediger, hetgeen hij overigens uitstekend deed. Na afloop blijkt, dat Semper Altius – hoewel slechts 6e in de eindstand – de 3e periode wint, terwijl Quintus weliswaar naar de 4e plaats stijgt, maar overal naast grijpt. Kampioen is DVO’32, terwijl de (vervangende) periodetitels zijn voor CION, MSV”71 en zoals gemeld Semper Altius.

De groen-zwarten eindigen op de 12e plaats van de 14. Achteraf bezien had een hogere klassering zeker mogelijk geweest indien vaker meer en vooral ook de vaste spelers beschikbaar waren geweest. Van de 26 wedstrijden zijn er 4 gewonnen, 1 keer is gelijkgespeeld en er is dus 21 keer verloren, waarmee 13 punten zijn behaald. Er werden relatief veel doelpunten gemaakt, namelijk 44, er werden ook veel tegentreffers genoteerd en wel 151 maar er was nog een team in deze klasse met meer tegendoelpunten. Met dank aan de spelers, vooral ook aan de invallers uit de recreatieve Zondag-Senioren (met name Zondag-3) en uit de A2, alsmede aan de begeleiding. We hopen na de zomerperiode dat alle blessures en pijntjes weer zijn hersteld, zodat iedereen (en dan hopelijk met meer en ook ‘vaste’ spelers) weer optimaal aan de start kan verschijnen. Met dank ook aan de afscheid nemende doelman Gary Olieman, die ondanks de 151 tegendoelpunten nog veel meer reddingen heeft moeten verrichten.

FacebookTwitterGoogle+